FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 2. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 2. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

DUBROVNIK - Premijer Ivo Sanader u četvrtak je u Dubrovniku ponovio da Hrvatska s pregovorima s EU može početi čim prije jer je ispunila sve nužne kriterije uključujući i kriterij suradnje s Haškim sudom. "Uvjeren sam da sa pregovorima s EU možemo početi čim prije, jer je Hrvatska ispunila sve kriterije uključujući i kriterij suradnje s Međunarodnim sudom u Haagu", kazao je premijer Sanader na izvanrednom sastanku Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Odboru regija. Govoreći o slučaju odbjeglog generala Gotovine i susretu s haškom tužiteljicom Carlom del Ponte, predviđenom za kasnije poslijepodne u Zagrebu, premijer je kazao kako se, prema svim informacijama kojima hrvatska Vlada raspolaže, general Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj.

DUBROVNIK - Obraćajući se okupljenima na izvanrednom sastanku Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Odboru regija u Dubrovniku premijer Ivo Sanader je istaknuo kako je ovaj sastanak priznanje HDZ-u i Vladi na naporima uloženim u ostvarenje zajedničke europske budućnosti. "To određuje našu čvrstu opredijeljenost u našim naporima za gradnju Europe, jer ako želimo mir i prosperitet za naše građane, nema alternative Europskoj uniji", ustvrdio je Ivo Sanader. Predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Odboru regija Isidor Gottard kazao je kako će Europska pučka stranka poduprijeti približavanje Republike Hrvatske Europskoj uniji te kako vjeruje da će VE 16. i 17. lipnja pokrenuti postupak koji je zastao 17. ožujka.

BEOGRAD - Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte izjavila je u četvrtak u Beogradu, nakon razgovora s predsjednikom državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, da očekuje punu suradnju Srbije i Crne Gore s Haaškim sudom, što znači uhićenje i izručenje svih optuženih, a prije svega Ratka Mladića i Radovana Karadžića. "Jako sam zahvalna na suradnji koji je Beograd pokazao (do sada) no još uvijek očekujem punu suradnju koja podrazumijeva uhićenje svih optuženih, posebice Mladića i Karadžića", rekla je Del Ponte. Predsjednik SCG Marović kazao je novinarima da budućnost državne zajednice zavisi od uhićenja Karadžića i Mladića.

BRUXELLES - Proširenje Europske unije će se nastaviti unatoč odbijanju europskog Ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj, izjavio je u četvrtak povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn. "Svjesni smo da u europskoj javnosti postoji 'žaljenje zbog proširenja', što je imalo stanovitu ulogu na referendumima", rekao je Rehn u Bruxellesu. "Nastavit ćemo s politikom proširenja naglašavajući potrebu ispunjavanja pristupnih kriterija do posljednjeg slova te kroz bolje objašnjavanje našim građanima bilance proširenja", dodao je Rehn.

BEJRUT - Ugledni libanonski novinar Samir Kassir ubijen je u četvrtak u atentatu automobilom-bombom u kršćanskoj stambenoj četvrti Achrafieh u Bejrutu, potvrdila je policija. Tijelo Samira Kassira nalazilo se na prednjem suvozačkom sjedalu u automobilu parkiranom u blizini supermarketa. U atentatu nije bilo puno materijalne štete i bio je usmjeren na novinara koji je u zadnje vrijeme žestoko napadao "libanonski policijski režim" koji podržava Sirija.

MOSKVA - Tri najveće regionalne sile u Aziji, Rusija, Kina i Indija, obvezale su u četvrtak da će osnovati strateško savezništvo radi borbe protiv terorizma, krijumčarenja droge i drugih izazova sigurnosti. "Trostrana suradnja između Moskve, Pekinga i New Delhija u njihovu je interesu i pozitivno utječe na međunarodnu situaciju", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na sastanku s kineskim i indijskim kolegama Li Zhaoxingom i Natwarom Singhom u istočnoj luci Vladivostoku. "Tri zemlje osnivaju strateško partnerstvo, no ono nije usmjereno protiv neke treće zemlje", rekao je kineski ministar Zhaoxing.

RIGA - Latvijski parlament u četvrtak je s velikom većinom podržao europski ustav, što analitičari smatraju porukom nove Europe staroj da se proces ratifikacije mora nastaviti. Latvijski ministar vanjskih poslova Artis Pabriks je izjavio da njegova država, koja se NATO-u i EU-u priključila prošle godine i koja je jedna od najbrže rastućih ekonomija Europe, šalje signal osnivačicama Unije da bi se europski ustav i proširenje Unije trebali nastaviti. "S ovim našim glasovanjem ja bih htio reći kako mi vjerujemo u Europu", rekao je Pabriks. "Mi želimo da Europa ide naprijed, a ne nazad", dodao je.

VLADIVOSTOK - Rusija i Kina potpisale su konačni sporazum o trasi istočnog dijela njihove granice, okončavajući time 40 godina pregovora, u četvrtak u Vladivostoku, na ruskom Dalekom istoku. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov kineski kolega Li Zhaoxing potpisali su i razmijenili dodatak sporazumu o zajedničkoj istočnoj granici. Radi se o dva posto od oko 4300 kilometara kinesko-ruske granice, koja prolazi preko nekoliko otoka u području Habarovskog.

TEL AVIV - Izrael je u četvrtak počeo s oslobađanjem 400 palestinskih zatvorenika koji su autobusima upućeni prema Zapadnoj obali i pojasu Gaze, javlja dpa. Oko stotinjak zatvorenika bili su pripadnici Hamasa, objavio je izraelski vojni radio. Izraelski premijer Ariel Sharon izjavio je ranije da tim potezom želi ojačati položaj palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa. Puštanje zatvorenika dogovoreno je na summitu u Šarm el-Šeiku u veljači. U prvoj fazi Izrael je pustio 500 zatvorenika, od kojih su mnogi već izdržali svoje kazne do kraja.

BAGDAD - Bombaš samoubojica napao je u četvrtak automobilom-bombom vladin konvoj u iračkom gradu Baqubi, ubivši pritom petero ljudi, uključujući zamjenika predsjednika gradskog vijeća, dok je eksploziji automobila-bombe u Kirkuku poginulo jedno dijete, a 11 civila je ozlijeđeno. Policija u Baqubi objavila je da je u napadnutom konvoju poginuo gradski dužnosnik Husein Alwan al-Tamimi.

MOSKVA - Ruski ministar obrane Sergej Ivanov zaprijetio je u četvrtak da će Rusija odgovoriti ako bilo koja zemlja postavi oružje u svemiru, javljaju ruske novinske agencije. Ivanov je rekao da se Rusija "kategorički protivi militarizaciji svemira", prenosi Interfax. Američka administracija trenutačno razmatra doktrinu američke svemirske politike. Prošloga mjeseca glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan rekao je novinarima da to ne znači da se razmatra i naoružavanje svemira. Dodao je, međutim, da su se pojavile nove prijetnje za američke satelite od prošle revizije doktrine 1996. te da ti sateliti moraju biti zaštićeni.

SARAJEVO - Svi bankovni računi Srpske demokratske stranke (SDS) u Bosni i Hercegovini bit će blokirani, a državno tužiteljstvo otvorit će istragu o financijskim transakcijama te političke stranke nakon što je otkriveno da su njene predizborne kampanje financirane protuzakonito, prenose u četvrtak dnevni listovi u BiH. Blokiranje računa SDS-a od Agencije za bankarstvo BiH zatražila je privremena upraviteljica Privredne banke Istočno Sarajevo (PBIS) Toby Robinson, koja je izjavila kako je utvrdila da je SDS preko nepostojećih tvrtki "izvlačio" novac iz te banke i koristio ga za financiranje političkih aktivnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙