FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čavić: Ne radi se o odbijanju reforme policije

BANJA LUKA, 1. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike SrpskeDragan Čavić izjavio je u srijedu u Banjoj Luci novinarima kakoNarodna skupština RS prije dva dana nije odbila reformu policije u BiHnego "potvrdila opredjeljenje" da se proces reformiranja policije"nastavi u okvirima ustava RS i BiH", uz poštovanje odredbi daytonskogSporazuma.
BANJA LUKA, 1. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je u srijedu u Banjoj Luci novinarima kako Narodna skupština RS prije dva dana nije odbila reformu policije u BiH nego "potvrdila opredjeljenje" da se proces reformiranja policije "nastavi u okvirima ustava RS i BiH", uz poštovanje odredbi daytonskog Sporazuma.

Čavić je naglasio kako Parlament RS ima pravo na svoje stajalište o reformi policije te da njegovi zaključci, iako nisu protiv daytonskog sporazuma, ipak doživljavaju "tešku kritiku nekih međunarodnih predstavnika".

Predsjednik RS je u srijedu uputio pitanje Visokom predstavniku u BiH Paddy Ashdownu zašto samo jedna stranka, i to Srpska demokratska stranka (SDS, čiji je predsjednik D. Čavić) dobija kvalifikaciju kako je "antidaytonska", iako je za skupštinske zaključke glasovalo 62 zastupnika, dakle i zastupnici iz drugih stranaka.

Čavić kaže da očekuje "političku odmazdu" koje će se manifestirati smjenjivanjem dužnosnika RS odnosno "političkim nasiljem nad legalno izabranim pojedincima i institucijama Republike Srpske".

"Poučen ranijim iskustvima pretpostavljam da će doći do političkog obračuna s ministrom unutrašnjih poslova RS Darkom Matijaševićem, a ako se to desi biti će jasan znak da je to učinjeno zbog političke odmazde povodom reforme policije", kazao je Dragan Čavić i naglasio kako je konstantno izložen prijetnjama međunarodnih predstavnika u BiH, te da će ubuduće o njima 'promptno' obavještavati javnost.

Na kraju istupanja pred novinarima predsjednik RS Dragan Čavić je ponovio kako "nitko razuman u RS ne odbija reformu policije" jer je to neminovnost, ali "svatko mora shvatiti da se ona mora odvijati u skladu sa ustavima RS i BiH".

Narodna skupština RS prošloga ponedjeljka donijela je zaključak kojim odbija bilo kakav model organiziranja policijskih regija u BiH ukoliko bi one ignorirale crte razdvajanja dva postojeća entiteta. To je, uz depolitiziranje policije i njeno stavljanje pod nadležnost države BiH, jedan od tri uvjeta europske Komisije za reformu policije u BiH.

Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown izjavio je u utorak novinarima u Sarajevu da je Parlament RS, koji je glasovao za blokadu reforme policije, "okrenuo leđa europskoj budućnosti BiH" , kao i da odgovornost za taj čin snose Vlada RS i Srpska demokratska stranka (SDS) koja je dominantna u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u RS.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙