FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Pedersen: Promjena tečaja neće Hrvatsku učiniti privlačnijom za ulagače

ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska treba jači i održiviekonomski rast, a jedna od važnih poluga tog rasta su strana ulaganja,kaže u razgovoru za BBC predsjednik Vijeća stranih ulagača JornPedersen ocjenjujući i kako rješenje promjena tečaja kune nijerješenje za pitanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.
ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska treba jači i održivi ekonomski rast, a jedna od važnih poluga tog rasta su strana ulaganja, kaže u razgovoru za BBC predsjednik Vijeća stranih ulagača Jorn Pedersen ocjenjujući i kako rješenje promjena tečaja kune nije rješenje za pitanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Pedersen u razgovoru podsjeća da priče o tome da treba devalvirati kunu kolaju svaki puta kada dođe do kolebanja tečaja primjećuje da neproduktivna kompanija i dalje ostaje neproduktivna bez obzira na tečaj. Hrvatska treba jači i održivi ekonomski rast, a jedna od važnih poluga tog rasta su strana ulaganja, kaže Pedersen, predsjednik udruženja koje su osnovale strane tvrtke najveći ulagači u hrvatsko gospodarstvo.

Pedersen naglašava da se samom promjenom tečaja ne mogu dovesti strana ulaganja u Hrvatsku, ali ako Vlada provede reforme i stvori sustav koji jača ekonomski rast onda će tržište postati privlačnije stranim ulagačima te dodaje da se fokusira na krivu stvar. "Važnije je provesti strukturne reforme u gospodarstvu, a mijenjanje tečaja neće Hrvatsku učiniti privlačnijom", kaže Pedersen.

Problem je u tome što svi vide ulazak u EU kao rješenje svih problema, a glavni je problem nedostatak održivog rasta što se može osigurati ulaskom stranog kapitala, rekao je Pedersen.

Otvaranje prema EU-u postavlja pitanje što mogu hrvatske tvrtke ponuditi Uniji a što ona već nema. "Puno mi je lakše vidjeti što hrvatske kompanije mogu učiniti u regiji jer je Hrvatska puno razvijenija, ima viši bruto domaći proizvod, kompanije su razvijenije. Hrvatska kompanija u usporedbi s europskim konkurentom ima manju produktivnost, manju konkurentnost i ona će tu bitku izgubiti. No ta ista tvrtka u konkurenciji u Srbiji, Bosni ili Bugarskoj će pobijediti", rekao je Jorn Pedersen za BBC.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙