FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši general Aoun osvojio pobjedu na libanonskim izborima

BEJRUT, 13. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Bivši libanonski generalMichel Aoun osvojio je u ponedjeljak pobjedu na libanonskimparlamentarnim izborima i na taj način postao glavna kršćanskapolitička snaga u toj zemlji, samo nekoliko tjedana nakon što sevratio iz egzila.
BEJRUT, 13. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Bivši libanonski general Michel Aoun osvojio je u ponedjeljak pobjedu na libanonskim parlamentarnim izborima i na taj način postao glavna kršćanska politička snaga u toj zemlji, samo nekoliko tjedana nakon što se vratio iz egzila.

Aoun, istaknuta osoba tijekom libanonskog građanskog rata, uzdigao je kršćansku oporbu i svoje nade da će osigurati snažnu zastupljenost u novom parlamentu sa 128 mjesta, te tako zacrtati put Libabanona nakon odmaka od sirijskog utjecaja.

Izbori, koji se održavaju četiri vikenda i završavaju 19. lipnja, prvi su bez nazočnosti sirijske vojske u zadnja tri desetljeća i najavljuju novo okupljanje anti-sirijske većine po prvi put nakon građanskog rata od 1975. do 1990.

Neslužbeni konačni izborni rezultati pokazuju da su kandidati koji podupiru Aouna osvojili 15 od 16 mjesta u borbi za treću rundu izbora u kršćanskom području Maronite sjeveroistočno od Bejruta.

Posljednje mjesto osvojio je oporbeni Pierre Gemayel.

Aoun, koji je pokrenuo neuspjeli "oslobodilački rat" protiv sirijskih snaga u Libanonu 1989., bio je prisiljen pobjeći u egzil nakon što su Sirijci skršili pobunu 1990.

Posljednjih 14 godina proveo je u Francuskoj, prije povratka u svibnju, dva tjedna nakon povlačenja sirijske vojske.

U egzilu lobirao je za međunarodni pritisak na Siriju da povuče vojsku iz Libanona, koja je to i učinila u travnju nakon velikih javnih prosvjeda koje je izazvalo ubojstvo bivšeg premijera Rafika al-Haririja.

"Vjerujem da je to pobjeda zato što su se sve političke snage udružile protiv nas", izjavio je Aoun, obećavši snažnu borbu protiv korupcije koju smatra glavnim razlogom libanonskim gospodarskih tegoba.

"Oporba nema program, nema ništa", kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙