FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: prava djeteta najčešće se krše u obiteljima i školama

ZAGREB,1. lipnja(Hina) - Čak 70 posto prijava koje je lani zaprimioUred pravobraniteljice za djecu odnosi se na povrede osobnih pravadjeteta, uglavnom u obitelji i školi - podaci su iz Izvješća o radupravobraniteljice za djecu za 2004. koje je danas predstavljeno uHrvatskom saboru.
ZAGREB,1. lipnja(Hina) - Čak 70 posto prijava koje je lani zaprimio Ured pravobraniteljice za djecu odnosi se na povrede osobnih prava djeteta, uglavnom u obitelji i školi - podaci su iz Izvješća o radu pravobraniteljice za djecu za 2004. koje je danas predstavljeno u Hrvatskom saboru.

"Zabrinjavajuće je da do povreda prava djeteta prečesto dolazi u obiteljskim domovima i školama gdje bi djeca trebala biti najzaštićenija", kazala je pravobraniteljica Ljubica Matijević- Vrsaljko.

Njezin je ured lani zaprimio 524 slučaja povrede prava djeteta, više od polovice zlostavljane djece u dobi je od sedam do 14 godina, a najviše povreda zabilježeno je u Zagrebu.

"Već nas zovu uredom pravobraniteljice za zlostavljanu djecu", kazala je pravobraniteljica, posebno zabrinjavajućim ocijenivši preko 50-postotni porast nasilja nad djetetom u obitelji, uglavnom slučajevi kada dijete postaje podlogom za međusobno razračunavanje roditelja.

Izrazila je nezadovoljstvo djelovanjem sustava socijalne skrbi, posebno radom centara za socijalnu skrb, koji kaže pravobraniteljica, za više mjeseci, pa i za godinu dana prekoračuju rokove za donošenje rješenja.

Stranke se, dodaje, gotovo svakodnevno žale na djelatnike centara, uglavnom zbog manjka senzibiliteta te elementarnog nepoznavanja problematike vezane uz nasilje nad djecom i nepoštivanja metodologije stručnog rada.

Ukazala je da je s vršnjačkim nasiljem suočeno svako četvrto dijete, a veliki problem vidi i u sustavu udomljavanja i posvajanja djece, rekavši kako je njezin ured zabilježio više slučajeva prisiljavanja udomljene djece na teški rad, nerijetko se ta djeca zanemaruju, pa i seksualno zlostavljaju.

Stoga je, ističe Matijević-Vrsaljko, nužno pooštriti uvjete za udomitelja i posvojitelja, te uvesti strože mjere nadzora.

Upozorila je da u Hrvatskoj svako peto dijete živi u jednoj od oko 188 tisuća jednoroditeljskih obitelji, da više od 60 posto njih ne prima alimentaciju.

Nezadovoljstvo je izrazila i postojećim sustavom zaštite od nasilja u obitelji.

"Stručnjaci priznaju da problem postoji, ali u većem broju sredina reagira se tek kada se nasilje dogodi, često nedovoljno", kazala je, istaknuvši potrebu za boljom edukacijom i stručnim usavršavanjem socijalnih djelatnika kako bi se kvalitetnije preventivno djelovalo.

Upozorila je i na problem nedovoljnog broja dječjih psihijatara, te predložila da se zakonom jasno regulira da dječji doplatak primaju samo roditelji koji na temelju odluke nadležnog tijela dokažu da skrbe o svom djetetu.

O spomenutom izvješću raspravljaju saborski klubovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙