FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinkovci: Sedmi susreti slijepih žena

VINKOVCI,11. lipnja 2005.(Hina) - Sedmi susreti slijepih žena Slavonijei Baranje održani su danas u Vinkovcima u organizaciji Udruge slijepihVukovarsko-srijemske županije, a na njima je bilo četrdesetak članicaudruga slijepih iz Osijeka, Virovitice, Našica, Slavonskog Borda,Pakraca i Vinkovaca.
VINKOVCI,11. lipnja 2005.(Hina) - Sedmi susreti slijepih žena Slavonije i Baranje održani su danas u Vinkovcima u organizaciji Udruge slijepih Vukovarsko-srijemske županije, a na njima je bilo četrdesetak članica udruga slijepih iz Osijeka, Virovitice, Našica, Slavonskog Borda, Pakraca i Vinkovaca.

Nakon druženja u prostorijama Udruge slijepih Vukovarsko-srijemske županije, u čijem je članstvu 250 slijepih osoba, među kojima 109 žena, sudionice Sedmog susreta posjetile su vinkovački Gradski muzej, a bile su i na stručnom predavanju o menopauzi koje je u prostorijama Udruge održao dr. Zvonimir Juzbašić.

Prema riječima predsjednice Aktiva žena Udruge slijepih Vukovarsko-srijemske županije Katarine Tomić, slijepe osobe u Hrvatskoj danas "dijele sudbinu ostalih invalidnih osoba".

"Htjeli bismo biti jednaki u društvu s osobama koje nemaju neki od invaliditeta", poručila je Katarina Tomić, ističući da su najveća ograničenja u socijalizaciji slijepih osoba teški uvjeti u kojima žive takve osobe.

"Mnogi od nas još, primjerice zbog spore administracije, nisu ostvarili pravo na tuđu njegu i pomoć koja nam je nužna. Mnogim našim članovima, od kojih većina živi u skromnim uvjetima, nedostupna su razna pomagala za slijepe. Samo za elektroničku bilježnicu treba izdvojiti 32.000 kuna, a za kompjutor prilagođen našim potrebama i 50.000 kuna", rekla je Katarina Tomić.

Među najvažnijim problemima izdvojila je nedostatak radnih mjesta za slijepe osobe te teškoće u njihovoj izobrazbi.

"Iz vlastitog iskustva znam koliko slijepim i drugim invalidnim osobama znači uključiti se u normalan život. No, to je moguće jedino ako vas društvo prihvati tako da vam osigura potrebnu pomoć i skrb te ako vam u konačnici omogući i zapošljavanje, a time i pravo na dostojanstven život", istaknula je Katarina Tomić.

z

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙