FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi muzejski vodič za slijepe u Muzeju grada Zagreba

ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - Muzej grada Zagreba predstavio jedanas, u povodu Međunarodnog dana muzeja, projekt prvog hrvatskogmuzejskog vodiča za slijepe i slabovidne osobe.
ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - Muzej grada Zagreba predstavio je danas, u povodu Međunarodnog dana muzeja, projekt prvog hrvatskog muzejskog vodiča za slijepe i slabovidne osobe.

Vodič za snalaženje slijepih osoba kroz prostorije i postav muzeja izradit će se po uzoru na vodič pariškog Louvrea i predstaviti javnosti na međunarodni Dan bijelog štapa, 15. listopada, najavila je voditeljica projekta i muzejska pedagoginja Vesna Leiner.

Katalog će sadržavati tekstualni dio s podacima o muzeju, rasporedu prostorija i zbirki, napisan na Brailleovu pismu, te izbor predmeta iz stalnog postava koji će biti otisnut posebnom tehnikom reljefnog tiska.

Od dijela važnijih predmeta iz muzejske zbirke napravit će se replike, kako bi slijepe osobe mogle dodirnuti izložbene predmete koji inače stoje u vitrini, najavila je Liener.

U budućoj prilagodbi muzeja predviđeno je i postavljanje traka za samostalno kretanje slijepih osoba, osposobljavanje vodičke službe i uvođenje audio usluge vođenja kroz muzej putem mobilnih telefona za sve posjetitelje, što će također koristiti slijepim osobama.

Ravnatelj Muzeja Vinko Ivić kaže da je Muzej Grada Zagreba još od adaptacije početkom 90-ih godina potpuno prilagođen osobama s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, a projektom vodiča za slijepe priključit će se muzejima razvijenih europskih zemalja, koji su prilagodbu slijepima ostvarili u zadnjih dvadesetak godina.

Pozvao je predstavnike drugih muzeja u Zagrebu da pokrenu slične projekte kako Muzej grada Zagreba ne bi ostao usamljen.

S glavnim pokroviteljem tiskanja vodiča, Zagrebačkom bankom, danas je potpisan ugovor vrijedan 100.000 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙