FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečani ispraćaj voda HKV-a koji će putovati u Minnesotu nije održan

VARAŽDIN, 8. lipnja 2005. (Hina) - U varaždinskoj vojarni "Ivana V.Draškovića" danas nije održan najavljeni svečani ispraćaj pješačkogvoda Hrvatske kopnene vojske, koji u petak treba otputovati u CampRipley u Minnesotu u SAD-u na zajedničku vježbu s Nacionalnom gardomMinnesote.
VARAŽDIN, 8. lipnja 2005. (Hina) - U varaždinskoj vojarni "Ivana V. Draškovića" danas nije održan najavljeni svečani ispraćaj pješačkog voda Hrvatske kopnene vojske, koji u petak treba otputovati u Camp Ripley u Minnesotu u SAD-u na zajedničku vježbu s Nacionalnom gardom Minnesote.

Nakon dva i pol sata čekanja pred novinare je došao zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Marijan Mareković, koji je rekao da su Amerikanci izvijestili pripadnike 2. gardijske brigade o aktivnostima u Minnesoti te da će se sve ostale odluke donijeti u skladu s hrvatskim zakonodavstvom.

Kako su novinari neslužbeno doznali, ispraćaj je zaustavljen jer je na današnjoj saborskoj sjednici postavljeno pitanje zašto vojska odlazi izvan hrvatskih granica bez saborske odluke.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks rekao je da će se Sabor još danas očitovati o prijedlogu održavanja vojnih vježba pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u 2005. i time riješiti dvojbu mogu li pripadnici Hrvatske vojske bez saborske suglasnosti sudjelovati na vojnoj vježbi u Minnesoti (SAD). Naime, Ustav u članku 7. predviđa dvije mogućnosti za prelazak hrvatskih Oružanih snaga preko granice - jednu samo s dvotrećinskom privolom Sabora i drugu bez prethodne saborske odluke.

Časnica za odnose s javnošću HKV-a Snježana Tomić rekla je danas novinarima da odlazak vojnika u SAD nije upitan i on bi se trebao provesti od 10. do 26. lipnja, kako je i predviđeno.

Vod KV-a i časnici koji su završili vojnu izobrazbu u SAD-u na West Pointu u Minnesoti će biti na zajedničkoj vježbi sa satnijom 135. pješačke zračno-jurišne postrojbe 1. brigade Nacionalne garde Minnesote. Kako je jučer priopćilo Ministarstvo obrane, cilj vježbe je razvoj partnerstva između oružanih snaga dviju zemalja i dostizanje NATO-ovih standarda, a sve radi pristupa tomu savezu. MORH napominje da je zajednička vježba u Minnesoti dogovorena 2004.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙