FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seminar MORH-a za novinare: o usklađivanju planova s mogućnostima, radarskom sustavu

SPLIT, 10. lipnja 2005. (Hina) - Tijekom idućeg tjedna čelni ljudiMinistarstva obrane odlučit će kako uskladiti plan obrambenog programaza sljedeću godinu, vrijednog 5,187 milijardi kuna, s proračunskimmogućnostima od očekivanih 4,328 milijardi kuna, odnosno koji će seprogrami reducirati, rečeno je na današnjem seminaru za medijskedjelatnike u Splitu na kojem su predstavnici Ministarstva obraneupoznali novinare s aktualnostima u MORH-u.
SPLIT, 10. lipnja 2005. (Hina) - Tijekom idućeg tjedna čelni ljudi Ministarstva obrane odlučit će kako uskladiti plan obrambenog programa za sljedeću godinu, vrijednog 5,187 milijardi kuna, s proračunskim mogućnostima od očekivanih 4,328 milijardi kuna, odnosno koji će se programi reducirati, rečeno je na današnjem seminaru za medijske djelatnike u Splitu na kojem su predstavnici Ministarstva obrane upoznali novinare s aktualnostima u MORH-u.

Predstavnici MORH-a najavili su danas i daljnju provedbu projekata radarskog sustava "Nebo i more" početkom gradnje još dvaju radara, na Učki i Pelješcu.

Obrambeni program do 2011., koji sadrži sedam potprograma baziranih na temeljnim dokumentima MORH-a, i idućih godina morat će se usuglašavati s mogućnostima proračuna RH, rekao je brigadir Zoran Brezovac iz Uprave za financije i proračun.

Planovi su rađeni na temelju ideje ukidanja vojnog roka, rekao je. Prema njegovim riječima, profesionalna vojska skuplja je od ročne, jer ročni vojnik stoji državu oko 9 tisuća kuna godišnje, a profesionalni deset puta više. No, ukidanjem vojnog roka ukidaju se i čitave strukture vezane uz ročnu vojsku, a to su časnici, logistika, uredi za obranu i slično, tako da će se troškovi izjednačiti, a dobit ćemo bolje opremljenu i uvježbanu profesionalnu vojsku, kazao je Brezovac.

U strukturi budućih troškova ne smiju se prejudicirati neke čisto političke odluke, poput broja pripadnika OS RH koji će sudjelovati u mirovnim misijama u svijetu ili kupnje novih zrakoplova za HRZ. Naša je zadaća samo upozoriti koliko to stoji, istaknuo je.

Kao primjer naveo je sudjelovanje HV-a u mirovnoj misiji u Afganistanu: 130 milijuna kuna godišnje stajalo bi slanje jedne satnije pripadnika Hrvatske vojske umjesto voda vojne policije koji je sada tamo i stoji oko 45 milijuna kuna. A troškovi, primjerice, jedne bojne bili bi oko 725 milijuna kuna, rekao je Brezovac.

Voditelj projekta radarskog sustava "Nebo i more" komodor Ivica Supić rekao je da uz dosadašnje postavljanje novih radara na Visu i Lastovu slijedi gradnja novih na Učki i Pelješcu koja bi trebala početi ove godine.

Korist od tih novih radarskih sustava već se osjeća, napomenuo je Supić, rekavši da je smanjen broj upada talijanskih ribarica u naše teritorijalne vode te da se može odmah reagirati i na trgovačke brodove koji krše pravila sigurnosti plovidbe Jadranom.

Rekao je da je s lokalnim zajednicama pronađen kompromis oko tih radara vojne, ali i civilne namjene. Posebice je naglasio brigu za okoliš, s obzirom na negativne reakcije zaštitara prirode, rekavši da ti novi radari emitiraju zanemarivo male količine zračenja te da nema opasnosti za ljude i okoliš i kao primjer potpunog uklapanja u okoliš naveo novi radar za nadzor zračnog prostora na Papuku.

Tijekom sutrašnjeg dana djelatnicima redakcija hrvatskih medija predstavit će se u zrakoplovnoj bazi Divulje pripremljenost HRZ-a za novu protupožarnu sezonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙