FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 10. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30sati.
ZAGREB, 10. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

FAŽANA - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić i istarski župan Ivan Jakovčić potpisali su danas u Fažani sporazum o izgradnji nove pulske Opće bolnice. Po sporazumu, koji je potpisan u nazočnosti hrvatskog premijera Ive Sanadera, izgradnja nove pulske bolnice stajat će oko 400 milijuna kuna, s time da će Istarska županija uložiti 50 milijuna kuna a preostali dio država, odnosno Ministarstvo zdravstva. Ljubičić je istaknuo da će "bolnica 21. stoljeća" doprinijeti boljoj i kvalitetnijoj zdravstvenoj skrbi, kako građana Istarske županije tako i turista koji tamo borave. Bolnica bi se trebala početi graditi 2007. godine, na lokaciji stare bolnice, a očekuje se da će biti gotova do konca 2009. godine, rekao je ministar Ljubičić.

ZAGREB - Hrvatski sabor počeo je danas zadnji dan 14. sjednice raspravom o Prijedlogu godišnjeg obračuna Državnog proračuna za 2004. Državna tajnica u Ministarstvu financija Martina Dalić izvijestila je da je fiskalna politika u prošloj godini napravila veliki korak u ostvarenju osnovnog cilja - usporen je rast vanjskog duga koji je u 2003. porastao za 15,5 posto BDP-a, a lani za 4,5 posto. Deficit platne bilance smanjen je sa 6,8 posto BDP-a u 2003. na 4,7 posto u 2004., a deficit državnog proračuna s 3,8 posto BDP-a na lanjskih 2,9 posto, rekla je Državna tajnica u Ministarstvu financija.

KAŠTEL STARI - Skupština Sindikata novinara Hrvatske na kojoj će izaslanici iz šezdesetak sindikalnih podružnica raspravljati o pregovorima o Nacionalnom kolektivnom ugovoru počela je danas u Kaštel Starom. Sindikat je u proteklom razdoblju osigurao mogućnost novinarima da za svako kršenje prava tuže poslodavca a sindikat dobiva većinu tih sporova, rekla je predsjednica sindikata Jasmina Popović. Unatoč fluktuaciji radne snage i povremenom zastrašivanju zaposlenih, u proteklih godinu dana osnovane su četiri nove podružnice, a sindikat trenutno okuplja 3.100 članova, kazala je Popović. U predstojećem razdoblju sindikat će naglasak staviti na borbu protiv negativnih trendova komercijalizacije medija te borbu za prava honorarnih suradnika, kao i na usvajanje redakcijskih statuta kojima bi se definirali prava i obveze između vlasnika i novinara. Nacionalni kolektivni ugovor za novinare i medijske radnike označen je kao najznačajniji zadatak sindikata.

ZAGREB - Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) priopćio je danas da će tijekom lipnja u gradovima i mjestima Hrvatske organizirati javno potpisivanje potpore "Peticiji upozorenja" koju Europska federacija umirovljenika i starijih osoba (FERPA) upućuje Europskom parlamentu sa zahtjevom za poboljšanje položaja umirovljenika i svih starijih osoba u državama Europske unije. "Peticijom upozorenja" FERPA zahtjeva da zastupnici izabrani u Europski parlament svojim odlukama, propisima i programima maksimalno doprinesu poboljšanju položaja umirovljenika i starijih osoba u svim europskim zemljama.

OSIJEK - U Osječko-baranjskoj županiji još je 209,5 četvornih kilometara minski sumnjiva prostora u 19 gradova i općina pa je ta županija najonečišćenija minama, kazao je župan Krešimir Bubalo danas na sastanku s predstavnicima osječke podružnice HCR-a, gradova i općina i osječko-baranjske Policijske uprave. Istaknuto je da je problem što Vlada za ovu godinu još nije donijela plan prvenstva razminiranja, a Županija ima 41 projekt prioriteta razminiranja. Nakon današnjeg sastanka "poslat ćemo Vladi dopis sa zahtjevom da se ubrza razminiranje u Županiji", dodao je Bubalo. U Osječko-baranjskoj županiji od 1991. od mina su stradale 232 osobe, od kojih 45 smrtno, rekao je Bubalo.

ZAGREB - Sindikat državnih službenika i namještenika prosvjedovao je danas jer je Vlada uputila konačni prijedlog Zakona o državnoj službi na drugo čitanje u Hrvatski sabor bez konzultacija sa sindikatom. Sindikat u priopćenju "najoštrije prosvjeduje" jer Vlada ignorira pravo sindikata državnih službi da razmotre i daju primjedbe i prijedloge na zakon kojim im se uređuje službenička sudbina. Time je Vlada premijera Ive Sanadera u svojoj drugoj godini mandata počela pokazivati "prve simptome nervoze i autizma" pri donošenju zakona kojima se promiču posebni državni interesi, izbjegavajući njihovo propitivanje u redovnoj poslovničkoj proceduri, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Prosječna neto plaća isplaćena za ožujak ove godine u Zagrebu je iznosila 5.293 kune i bila je za 5,1 posto ili 256 kuna viša u odnosu na prosječnu plaću za veljaču, pokazuju podaci Odjela za statistiku Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša. Prosječna zagrebačka neto plaća za ožujak bila je ujedno i za 20,5 posto ili 903 kune viša od državnog prosjeka za taj mjesec, koji je iznosio 4.390 kuna. Prosjek zagrebačke plaće za prvo tromjesečje ove godine je pak iznosio 5.112 kuna ili 6,7 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

ZAGREB - Uprava Hrvatskih šuma (HŠ) odbacila je danas tvrdnje Hrvatskog sindikata šumarstva o niskim plaćama i nepravednom vrednovanju rada u tom poduzeću. Uprava u priopćenju ističe da je na čelo Hrvatskih šuma došla u veljači 2004. godine, a Kolektivni ugovor je potpisan krajem 2003. godine pa ako je predsjednica sindikata Gordana Colnar nezadovoljna postojećim Kolektivnim ugovorom za to ne može kriviti sadašnju Upravu. Prava radnika iz važećeg Ugovora nisu mala i obuhvaćaju regres, božićnicu, uskrsnicu, dar u naravi, jubilarne nagrade, plaćeni prijevoz na posao, novčanu pomoć radnicima i druge pogodnosti, tvrdi Uprava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙