FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bozanić na Kupresu pozvao na očuvanje zajedništva Hrvata

SARAJEVO/KUPRES,21. svibnja(Hina) - Srednjoeuropski katolički danproslavljen je u subotu na Kupresu pod geslom "Krist - nada Europe" unazočnosti velikog broja hodočasnika iz osam europskih zemalja,trojice kardinala, velikog broja biskupa među kojima je bilo osam izHrvatske, svećenika, i pripadnika redovničkih zajednica.
SARAJEVO/KUPRES,21. svibnja(Hina) - Srednjoeuropski katolički dan proslavljen je u subotu na Kupresu pod geslom "Krist - nada Europe" u nazočnosti velikog broja hodočasnika iz osam europskih zemalja, trojice kardinala, velikog broja biskupa među kojima je bilo osam iz Hrvatske, svećenika, i pripadnika redovničkih zajednica.

Misno slavlje, održano pred novom crkvom u župi Otinovci posvećenoj Svetoj obitelji, predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Propovjed je održao zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Misi je prethodio obred blagoslova osam zvona koje su novoj kupreškoj crkvi darovale crkvene zajednice iz Austrije, Mađarske, Češke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a predvodio ga je bečki nadbiskup kardinal Christoph Schoenborn.

Okupljanje na kupreškoj visoravni uprilično je na obljetnicu sličnog slavlja organiziranog prošle godine u Mariazellu, na temelju ideje što ju je na poticaj Pape Ivana Pavla II pokrenula Biskupska konferencija Austrije.

Temeljni je cilj srednjoeuropskih katoličkih dana objediniti katolički identitet i zajedničku europsku baštinu.

Na to je u svojoj pozdravnoj riječi podsjetio i kardinal Puljić koji je istaknuo kako je brojno vjerničko mnoštvo u Kupres dovela želja za zajedničkom budućnosti s Kristom u novoj velikoj obitelji koja se zove Europa.

Vrhbosanski je nadbiskup svoj posebni pozdrav uputio svim hodočasnicima koji su pristigli iz Hrvatske te kardinalu Bozaniću.

Zagrebački je nadbiskup u svojoj homiliji posebice istaknuo simbolično značenje Kupresa, odabranog za ovogodišnje mjesto obilježavanja srednjoeuropskog katoličkog dana. Kardinal Bozanić je podsjetio kako je to mjesto uvijek bilo simbolom susretanja i zajedništva, a njegova povijest svjedoči o dubokim i davnim kršćanskim korijenima.

Prošlost Bosnu i Hercegovinu, pa tako i njezin Kupres, nije poštedjela velikih kušnji, kazao je Bozanić, iskazavši istodobno svoje poštovanje svim katoličkim vjernicima u BiH zbog svega što su pretrpjeli u proteklom ratu ali i i zbog načina na koji su te kušnje prevladali.

Zagrebački je nadbiskup ukazao na posebnu simboliku činjenice da su Kuprešaci nakon svakog rata koji im je poharao kraj i porušio crkve našli snage vratiti se i obnoviti svoje domove te napraviti još veće i ljepše crkve kakva je i novopodignuta u župi Otinovci.

Zvona koja su pristigla kao dar mjesnih crkava iz srednje Europe kardinal Bozanić je nazvao pronositeljima poruka Božje blizine i ljubavi, vjere i nade.

Njegove temeljne poruke odnosile su se pak na potrebu očuvanja i njegovanja obitelji te zajedništva među hrvatskim narodom, bez obzira na to u kojim državama živi.

"Naše se zajedništvo očituje u prvom redu kao obiteljsko zajedništvo", kazao je zagrebački nadbiskup, upozorivši kako je obitelj sa svim svojim vrijednostima u suvremenom svijetu u sve većoj krizi.

Podsjetivši kako se danas u cijeloj Europi mladi sve teže odlučuju na zasnivanje obitelji i na rađanje djece, kardinal Bozanić je pozvao sve da se ne boje te odgovornosti jer je obitelj blagoslov i budućnost.

"Budućnost našeg hrvatskog naroda, europske civilizacije pa i cijelog svijeta umnogome ovisi o promicanju vrijednosti obitelji i obiteljskog života", kazao je Bozanić, pozvavši sve odgovorne da stvaraju takvo ozračje u kojemu će se poticati stvaranje obitelji.

Poruka Hrvatima u Hrvatskoj i BiH i poziv na zajedništvo koje im je uputio Bozanić, propraćeni su velikim pljeskom okupljenih.

"Jedan smo narod kojega okuplja uglavnom ista vjera, vjera katolička. To što živimo u dvije zemlje doživljavamo kao bogatstvo i kao šansu. Kao bogatstvo jer se u obje zemlje možemo osjećati kao među svojima, a šansu jer u susretu jednih s drugima, kao i s drugim narodima i kulturama, možemo čuvajući i njegujući svoje mnogo toga naučiti", kazao je Bozanić.

Ilustrirajući prožimanje Hrvata iz dvije zemlje on je podsjetio na primjer vrhbosanskog nadbiskupa Štadlera, rođenog u Slavoniji, i blaženoga Ivana Merza koji je rođen u Banjoj Luci, a najveći dio života proveo u Zagrebu.

I danas mnogi vjernici i svećenici iz BiH obogaćuju duhovni život mnogih župa u Hrvatskoj, kazao je Bozanić.

"Kao zagrebački nadbiskup s ovoga svetog mjesta poručujem vam: ma koliko vladala različita mišljenja i stajališta o nekim pitanjima, ne dajte da išta zasjeni vaše crkveno i narodno zajedništvo", kazao je Bozanić okupljenim hrvatskim hodočasnicima, podsjetivši kako je upravo zajedništvo očuvalo Hrvate-katolike na ovim prostorima.

"Složni budite i zajedništvo njegujte", bila je Bozanićeva poruka vjernicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙