FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene industrijskih proizvoda u svibnju povećane 0,1 posto

ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda priproizvođačima u Hrvatskoj povećane su u svibnju ove godine u odnosu naprethodni mjesec za 0,1 posto, dok su u odnosu na svibanj prošlegodine bile veće za 2,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku(DZS).
ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj povećane su u svibnju ove godine u odnosu na prethodni mjesec za 0,1 posto, dok su u odnosu na svibanj prošle godine bile veće za 2,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

U prvih su pet mjeseci ove godine proizvođačke cijene bile više za 4,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Promatrano po glavnim industrijskim grupacijama, rastu cijena industrijskih proizvoda pri proizvođačima u svibnju u odnosu na travanj pridonio je rast cijena kapitalnih proizvoda za 2,5 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju od 0,3 posto te intermerijarnih proizvoda, osim energije za 0,1 posto. Istodobno su cijene energije smanjene za 0,3 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,4 posto.

Promatrano pak prema Nacionaloj klasifikaciji djelatnosti, proizvođačke su cijene u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom te u rudarstvu i vađenju u svibnju u prosjeku ostale na razini iz travnja, dok su u prerađivačkoj industriji porasle za 0,3 posto.

U okviru prerađivačke industrije pritom su najviše, za 6,9 posto, porasle cijene u proizvodnji strojeva i uređaja, a rast proizvođačkih cijena na mjesečnoj razini bilježi se i u proizvodnji RTV i komunikacijskih aparata i opreme (za 1,9 posto), proizvodnji celuloze, papira i proizvoda od papira (1,7 posto), preradi i proizvodnji drva (1,1 posto) te proizvodnji hrane i pića (za 0,6 posto).

Na godišnjoj pak razini, najznačajniji rast bilježe proizvođačke cijene u proizvodnji duhanskih proizvoda koje su u svibnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle za 26 posto. Značajniji se porast bilježi i u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda (za 8,7 posto) te proizvodnji naftnih derivata (6,7 posto).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙