FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast industrijske proizvodnje u travnju

ZAGREB, 23. svibnja 2005. (Hina) - Ukupna industrijska proizvodnja utravnju je u Hrvatskoj porasla za 6,3 posto u odnosu na travanj prošlegodine, objavio je Državni zavod za statistiku.
ZAGREB, 23. svibnja 2005. (Hina) - Ukupna industrijska proizvodnja u travnju je u Hrvatskoj porasla za 6,3 posto u odnosu na travanj prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku.

U prva pak četiri ovogodišnja mjeseca industrijska je proizvodnja porasla za 1,8 posto prema istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prema Glavnim industrijskim grupacijama, u travnju je rast proizvodnje na godišnjoj razini zabilježen kod kapitalnih proizvoda, za 27,2 posto, kod intermedijarnih proizvoda osim energije, za 10,2 posto te kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 3,3 posto. Proizvodnja energije pak smanjena je 7,4 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,8 posto.

Promatrano po područjima Nacionalne klasifikacije djelatnosti, u travnju je u usporedbi s travnjem lani, proizvodnja u prerađivačkoj industriji porasla 8,2 posto, a u rudarstvu i vađenju za 0,6 posto. Istodobno, proizvodnja u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom smanjena je za 4,2 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći je rast proizvodnje u travnju prema istom lanjskom mjesecu zabilježen kod proizvodnje uredskih strojeva i računala, za 83,2 posto. Značajno je porasla proizvodnja medicinskih, preciznih, optičkih instrumenata i satova, za 33,9 posto te proizvodnja strojeva i uređaja, za 26,5 posto.

Istodobno, najveći pad proizvodnje zabilježen je kod proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 34,3 posto.

Statistički podatci pokazuju da je trend-indeks industrijske proizvodnje, odnosno desezonirani indeks iz kojeg je isključen utjecaj slučajne sastavnice, u travnju za 0,7 posto viši u odnosu na ožujak, a detaljne indekse desezoniranih vremenskih serija i trend ciklusa Državni će zavod objaviti za desetak dana.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙