FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za petak, 10. lipnja

ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iinformacija za petak, 10. lipnja.
ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje i informacija za petak, 10. lipnja.

ZAGREB - U sklopu posjeta predsjednika Republike Azerbajdžana Ilhama Aliyeva Hrvatskoj, Hrvatska gospodarska komora (HGK) organizira Hrvatsko-azerbajdžanski poslovni susret, na kojem će se gospodarstvenicima iz te zemlje predstaviti aktualno gospodarsko stanje u Hrvatskoj te mogućnosti međusobne gospodarske suradnje. Nakon tog susreta održat će se i individualni poslovni razgovori hrvatskih i azerbajdžanskih gospodarstvenika. (15,00 sati, HGK, Rooseveltov trg 2)

ZAGREB - Predstavnici Hrvatskog seljačkog saveza (HSS) održat će konferenciju za novinare sa temom "Prosvjedi seljaka", na kojoj će govoriti o aktualnoj problematici u poljoprivredi s posebnim osvrtom na proizvodnju i otkup mlijeka (11,00 sati, HSS, Zvonimirova 17/III).

ZAGREB - IBM Software grupa održat će "Dan IBM Softvera", na kojem će predstaviti najnovije IBM-ove softverske proizvode i rješenja za poslovanje "na zahtjev". Na događaju će biti riječi i o strategiji Softver grupe (9 sati, Kristalna dvorana hotela Westin, Kršnjavoga 1)

ZAGREB - Nakon četiri dana sajmovanja, na Zagrebačkom će velesajmu u petak navečer bit zatvoreni međunarodni sajmovi Intergrafika i Modernpak, na kojima najnovije proizvode, dostignuća i trendove iz grafičke, ambalažne i industrije papira predstavlja ukupno 300 domaćih i stranih izlagača iz 20 zemalja na 12 tisuća četvornih metara izložbenog prostora. Ta su dva sajma održana prvi put u istom terminu, kao rezultat dogovora i sugestija predstavnika grafičke i industrije ambalaže i pakiranja. Grafička i industrija papira u Hrvatskoj zapošljavaju oko 17.000 ljudi te sudjeluju sa 7,5 posto u ukupnoj industrijskoj proizvodnji. Ocjenjuje se da ta industrija ima još prostora za rast, i viši od 1,5 posto kakav bilježi zadnjih nekoliko godina.

ZAGREB - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj povećane su u svibnju ove godine u odnosu na prethodni mjesec za 0,1 posto, dok su u odnosu na svibanj prošle godine bile veće za 2,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. U prvih su pet mjeseci ove godine pak proizvođačke cijene bile više za 4,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Promatrano po glavnim industrijskim grupacijama, rastu proizvođačkih cijena u svibnju u odnosu na travanj pridonio je rast cijena kapitalnih proizvoda za 2,5 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju od 0,3 posto te intermerijarnih proizvoda, osim energije za 0,1 posto. Istodobno su cijene energije smanjene za 0,3 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,4 posto. Prema Nacionaloj klasifikaciji djelatnosti, proizvođačke su cijene u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom te u rudarstvu i vađenju u svibnju u prosjeku ostale na razini iz travnja, dok su u prerađivačkoj industriji porasle za 0,3 posto.

ZAGREB - Građevinski radovi u Hrvatskoj su u ožujku bili manji za 6,9 posto posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, a u razdoblju prva tri mjeseca ove godine manji su za 6,6 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Time je nastavljena tendencija smanjenja građevinskih radova koja je započela još u srpnju prošle godine. Usporedbe radi, lani su građevinski radovi u Hrvatskoj u ožujku bili veći za 7,6 posto u odnosu na ožujak 2003., dok je u prvom prošlogodišnjem tromjesečju fizički obujam građevinskih radova bio veći za 11,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2003. godine.

ZAGREB - Ukupan otkup i prodaja proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u travnju ove godine u Hrvatskoj je iznosila 376,36 milijuna kuna, što je za 1,8 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Od toga je prodaja iz vlastite proizvodnje pravnih osoba i njihovih dijelova iznosila 254,8 milijuna kuna ili 67,7 posto, a bila je za 6,1 posto manja nego u travnju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Istodobno je otkup od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iznosio 121,56 milijuna kuna, što predstavlja povećanje za 23,6 posto u odnosu na travanj prošle godine. Statistički podaci pokazuju da u strukturi ukupnog otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u travnju najveći udio, od 35,1 posto, čine grubo obrađena drva. Slijedi sirovo kravlje mlijeko sa udjelom od 25,5 posto, te žive svinje s udjelom od 10,1 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 607

faks: 01/ 4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xnz yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙