FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar zdravstva o prijedlogu participacija za usluge i lijekove

ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Ministar zdravstva Neven Ljubičićizjavio je na večerašnjoj tribini u Hrvatskom liječničkom zboru daparticipacija u Hrvatskoj iznosi svega jedan posto ukupnih troškova uzdravstvu, dok u tranzicijskim zemljama iznosi između 20 i 60 postotroškova.
ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Ministar zdravstva Neven Ljubičić izjavio je na večerašnjoj tribini u Hrvatskom liječničkom zboru da participacija u Hrvatskoj iznosi svega jedan posto ukupnih troškova u zdravstvu, dok u tranzicijskim zemljama iznosi između 20 i 60 posto troškova.

Najavio je da bi prema izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju participaciju ubuduće plaćali svi izuzevši djecu do osamnaeste godine života i osoba starijih od 75 godina. Na taj bi se način u zdravstvo godišnje slilo 1,6 milijardi kuna, rekao je ministar Ljubičić.

Pacijenti bi tako plaćali sve usluge u specijalističko-konzilijarnoj zaštiti i to na način da za cijenu usluge do 100 kuna participiraju 50 posto cijene, za uslugu od 100 do 500 kuna 25 posto, a za uslugu iznad 500 kuna doplaćivali bi 10 posto.

Lijekovi na tzv. esencijalnoj listi, njih 360, plaćat će prema ministrovim riječima HZZO, dok bi ostale lijekove s dopunske liste plaćali pacijenti.

Za lijekove do 100 kuna plaćali bi 25 posto cijene, od 100 do 500 kuna 50 posto cijene, a iznad 500 kuna pacijent bi plaćao 75 posto cijene lijeka.

Prema ministrovu prijedlogu, osiguranici bi plaćali i tzv. administrativne troškove u iznosu od 5 ili 10 kuna za primarnu zdravstvenu zaštitu, recepte, uputnice, sanitetski prijevoz, kućne posjete te bolničko liječenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙