FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor: uskoro i uprava za biljno zdravstvo

ZAGREB,31. svibnja(Hina) - Hrvatska će u dogledno vrijeme dobiti upravuza biljno zdravstvo, predviđa istoimeni zakon čiji je prijedlog danaspozitivno ocijenio matični saborski Odbor za poljoprivredu išumarstvo.
ZAGREB,31. svibnja(Hina) - Hrvatska će u dogledno vrijeme dobiti upravu za biljno zdravstvo, predviđa istoimeni zakon čiji je prijedlog danas pozitivno ocijenio matični saborski Odbor za poljoprivredu i šumarstvo.

Uprava bi se ustrojila u Ministarstvu poljoprivrede, a to bi ustrojavanje tražilo reorganizaciju postojećih institucija te novo zapošljavanje. Sada je u Odjelu zaštite bilja u Ministarstvu dvoje zaposlenih te 50 fito-sanitarnih inspektora, kaže pomoćnik ministra poljoprivrede Stjepan Mikolčić.

Novi se zakon, dodaje Mikolčić, donosi kako bi se biljno zdravstvo u cijelosti uskladilo s pravnom stečevinom EU.

Ne sporeći tu potrebu, dio članova Odbora drži da bi zakon, koji će se primjenjivati od 1. siječnja iduće godine, morao uvažiti neke hrvatske posebnosti te se vrlo oprezno odrediti prema uvozu sadnog materijala s obzirom na velike planove o podizanju voćnjaka i vinograda.

Mora se, upozoravaju, povesti računa i o činjenici da su svi otrovi koji se primjenjuju u zaštiti bilja dostupni svima, dakle i ljudima koji nisu kvalificirani raditi s njima.

O predloženom zakonu o biljnom zdravstvu, Hrvatski sabor će se očitovati na tekućoj, 14. sjednici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙