FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 18. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 18. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas u Saboru da se osobno solidarizira s radnicima Sljemena koji već 21. dan prosvjeduju na Markovu trgu, ali da Vlada toj tvrtki ne može izdati državna jamstva jer je u privatnom vlasništvu. "Ne možemo dati jamstvo za privatno vlasništvo, to niste radili vi (bivša vlast), pa ne možemo ni mi", poručio je Sanader HNS-ovcu Antunu Kapraljeviću, kojega je zanimalo kako Vlada namjerava pomoći radnicima Sljemena. "Želite li da amnestiramo Finagru, taj film Finagra neće gledati", poručio je Kapraljeviću. Nezadovoljan odgovorom, Kapraljević je kazao da Sljeme očito nema "svece zaštitnike" u liku svetog Ivana (Šuker) za Goričanku, svetog Branimira (Glavaš) za Valpovo, te svetog Miomira (Žužul) za Imostroj.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izjavio je danas da u Pravilniku o sigurnosti na uređenim kupalištima "ima mnogo dobrih stvari i svega tri posto gluposti". Na novinarski upit potvrdio je da je faksimil na Pravilnik udario njegov pomoćnik Neven Vučković, koji, rekao je, dnevno udara od 150 do 200 faksimila na dokumente koje uprave provjeravaju. "Cjelo pitanje je toliko minorno", rekao je Primorac dodajući kako ne namjerava smijeniti pola svog ministarstva zbog propusta pri donošenju Pravilnika. Primorac je rekao da će nastojati pomoći svojoj donedavnoj pomoćnici Caput-Jogunici koja je "napravila puno drugih dobrih stvari u Ministarstvu" i koja je samohrana majka, a koja je zbog propusta podnijela ostavku.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izrazio je danas uvjerenje da će se u zakonom zacrtanim rokovima ispraviti nepravda nanesena umirovljenicima, odnosno vratiti im se dug. Već idući tjedan, najavio je, rad će nastaviti zajednička komisija Vlade, HSU-a i umirovljeničkih udruga. Sanader je u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' uvjeravao i da se zbog najave uvođenja kvota ne treba bojati gubitka radnih mjesta u industriji šećera ili smanjenja izvoza šećera u EU. Vladi Jukiću iz HSP-a potvrdio je da je čuo informacije da se namjerava razgovarati o uvođenju kvota, ali i dodao da se kvote ne mogu uvesti jednostrano, nego uz suglasnost Hrvatske. Poslušat ćemo argumente iz Europske komisije i odlučiti kako ćemo postupiti, rekao je premijer.

ZAGREB - Premijer Sanader najavio je danas u Saboru da će Vlada pomoći općinama oko Osijeka u saniranju najezde komaraca koja je, priznaje, poprimila razmjere epidemije. "Bez obzira što to nije u našoj (Vladinoj) domeni i nije predviđeno u proračunu, Vlada će pomoći okolnim općinama i gradovima da se uhvate u koštac s najezdom komaraca", rekao je premijer u 'aktualnom prijepodnevu'. Nezavisnom zastupniku Vladimiru Šišljagiću poručio je da će pomoć ići onim lokalnim jedinicama koje zbog manjih proračunskih mogućnosti ne mogu riješiti problem komaraca.

ZAGREB - Ministar kulture Božo Biškupić izjavio je danas u Saboru da HRT duguje oko 30 milijuna kuna na ime neizvršavanja zakonske obveze da mjesečno uplaćuje tri posto od pristojbe u Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija. Biškupić je u 'aktualnom prijepodnevu' izvijestio da HRT nije u Fond uplatio 8,8 milijuna kuna za 2003. ni 21,8 milijun za 2004., a tek 7,8 milijuna uplaćeno je ove godine. Čelnike HRT-a pozvao je da osiguraju potrebna sredstva te isplate dug kojim bi se, ističe, uvelike pomoglo razvoju nezavisnih medija, posebno onih na lokalnoj razini. HDZ-ova zastupnica Jagoda Majski Martinčević, koja je i postavila pitanje o HRT-ovu dugu, predložila je da se nađe načina kako bi se HRT kaznio za neizvršavanje zakonske obveze.

ZAGREB - Oko 46 posto zaposlenih u Hrvatskoj smatra kako poslodavci uglavnom ne cijene njihov anagažman, trećina, 33 posto ispitanika, smatra da se samo ponekad zna prepoznati njihovo zalaganje, a samo nešto više od petine zaposlenika, njih 21 posto, smatra kako tvrtke za koju rade cijene njihov trud i rad kojeg ulažu u svakodnevni posao, pokazalo je istraživanje web portala posao.hr. U istraživanju, provedenom od 15. do 25. travnja, sudjelovala su 664 ispitanika, od čega 62 posto žena i 38 posto muškaraca, a najveći broj ih je u dobnoj skupini od 25 do 44 godine. Ispitanici su većinom iz Zagreba i Zagrebačke, Primorsko-goranske, Istarske, Splitsko-dalmatinske i Osječko-baranjske županije.

ZAGREB - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić otvorio je danas 33. specijalizirani sajam "Medicina i tehnika" na Zagrebačkom velesajmu na kojem ove godine izlaže 550 izlagača iz 30 zemalja, što ga čini najvećim specijaliziranim sajmom u okruženju. "Sajam se organizira u trenu kada je Hrvatska na pragu ulaska u Europsku uniju, što za hrvatsko zdravstvo predstavlja iskorak i otvaranje stranim partnerima i budućoj suradnji s njima", rekao je Ljubičić. Istaknuo je potrebu prilagodbe hrvatskog zdravstvenog sustava onima u drugim europskim zemljama kako bi bila moguća nesmetana razmjena pacijenata i zdravstvenih djelatnika.

ZAGREB - Zagrebačka policija danas je najavila da će zbog mogućih uništavanja imovine i nereda snimati "Norijadu", tradicionalnu uličnu povorku maturanata, koja će se ove godine u Zagrebu održati u petak, 20. svibnja. "Svi sudionici "Norijade" koji će činiti kažnjiva djela, narušavati javni red i mir, vrijeđati javni moral ili će svojim ponašanjem ugrožavati sigurnost građana i imovine, bit će sankcionirani sukladno odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o javnom okupljanju", poručio je maturantima zamjenik načelnika zagrebačke policije Dubravko Novak.

ZAGREB - U povodu Dana maturanata ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac danas je učenicima završnih razreda srednjih škola čestitao na uloženom trudu i naporima te im poželio svako dobro i uspješan završetak srednjoškolskog obrazovanja. Maturantima je poručio da su još redoviti učenici te da ni u kojem smislu ne dovode u pitanje ispit zrelosti. "Uvijek sam vjerovao u vas, ponosan sam na vas i uvjeren sam da će vaš svečani dan proći u najboljem redu", rekao je.

ZAGREB - Muzej grada Zagreba predstavio je danas, u povodu Međunarodnog dana muzeja, projekt prvog hrvatskog muzejskog vodiča za slijepe i slabovidne osobe. Vodič za snalaženje slijepih osoba kroz prostorije i postav muzeja izradit će se po uzoru na vodič pariškog Louvrea i predstaviti javnosti na međunarodni Dan bijelog štapa, 15. listopada, najavila je voditeljica projekta i muzejska pedagoginja Vesna Leiner. Od dijela važnijih predmeta iz muzejske zbirke napravit će se replike, kako bi slijepe osobe mogle dodirnuti izložbene predmete koji inače stoje u vitrini, najavila je Liener.

OPATIJA - Šesta hrvatska konferencija o kvaliteti, koja se ove godine održava od 18. do 20. svibnja pod sloganom "Kvaliteta i organizacijska struktura", okupila je u Opatiji oko 100 sudionika koji će razmatrati primjenu sustava kvalitete u turizmu i proizvodnji hrane. Konferenciju je danas otvorio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji je istaknuo da bi ispitivanje kvalitete, standardizacija i usklađivanje standardnih sustava mogli načela održivosti razvoja značajno približiti praktičnoj svrsi. Hrvatsko društvo za kvalitetu organiziralo je konferenciju, kako je istaknuto, radi iznalaženja rješenja za napredak hrvatskog gospodarstva i društva kroz upravljanje sustavima kvalitete.

ZAGREB - U nazočnosti članova obitelji, rodbine, prijatelja te kulturnih i javnih djelatnika danas je na zagrebačkom groblju Mirogoju pokopan ugledni hrvatski slikar i grafičar, akademik Miroslav Šutej. Opraštajući se od velikoga umjetnika i dugogodišnjega prijatelja, ministar kulture Božo Biškupić rekao je da je hrvatska kultura ostala bez još jednoga velikana koji je svojom promišljenom i predanom stvaralačkom energijom postao nezaobilaznom vrijednošću, ne samo hrvatskoga, nego i svjetskog likovnog kruga. Miroslav Šutej, rođen 1936. u Dugoj Resi, umro je nakon duge bolesti u Krapinskim Toplicama 13. svibnja 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙