FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata

SPLIT, 9. lipnja 2005. (Hina) - "Godišnja izložba ostvarenja hrvatskiharhitekata u 2004. godini" otvorena je večeras u prostoru budućegakvarija na Bačvicama u Splitu.
SPLIT, 9. lipnja 2005. (Hina) - "Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2004. godini" otvorena je večeras u prostoru budućeg akvarija na Bačvicama u Splitu.

Izložbom je predstavljeno više od 140 radova 150 autora i 200-injak njihovih suradnika ostvarenih prošle godine u Hrvatskoj i svijetu, a večeras su i dodijeljenje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Nagrada "Viktor Ivančić" za životno djelo dodijeljena je arhitektu i urbanistu Josipu Uhliku kao najviše priznanje za cjelokupan životni opus, a nagradu "Neven Šegvić" za znanstveno-istraživački, publiscistički, kritički i teorijski rad na području arhitekture dobio je profesor Bruno Milić.

Dodijeljeno je i više godišnjih nagrada na području stambene arhitekture, na području oblikovanja i unutarnjeg uređenja te za arhitektonsko stvaralaštvo.

Izložbu je otvorila izaslanica predsjednika hrvatske Vlade, ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović - Dropulić.

"Poštivanje okoliša s jedne strane, te izazovi pojednostavljenih rješenja radi zarade s druge, dvije su krajnosti u kojima djeluju arhitekti", poručila je ministrica, dodajući kako "treba naći načina da se sačuva dignitet struke i izbjegne trka za dobitkom po svaku cijenu i ostane uspješan."

Radovi na izložbi, koja će biti otvorena do 30. lipnja, razvrstani su u nekoliko grupa: individualne stambene kuće, stambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade, poslovne i javne zgrade, rekonstrukcije i dogradnje, intervencije na povijesnoj arhitektonskoj cjelini i u javnom prostoru te interijeri i arhitektonska publicistika.

Ministrica Matulović - Dropulić, odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja izložbe, najavila je kako će se rušenje bespravno izgrađenih objekata na obali nastaviti i tijekom ljeta, ali smanjenim intezitetom.

Što se tiče rušenja bespravno izgrađenog dijela stambeno-poslovnog objekta Lazarica u Splitu, ministrica je kazala kako bi uklanjanje katova viška, koje ide sporo zbog slabih strojeva, idućih dana trebalo biti nastavljeno jačim strojevima. No, za dopremanje tih strojeva, kako je rekla, zatražena je pomoć gradskog Poglavarstva koje bi trebalo osigurati zatvaranje jednog traka ceste kako bi se rušenje moglo nastaviti.

Rušenje Lazarice, čiji su posljednji katovi izgrađeni bez dozvole, ponovno je počelo prošlog tjedna nakon što je početkom travnja obustavljeno sudskom zabranom, na zahtjev investitora tvrtke "Atrium Spalatum", koja je nedavno stavljena izvan snage. Riječ je o dveterokatnici u čiju je izgradnju do sada uloženo oko 30 milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙