FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mljekari i ministar o problemu tržišta sira

ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Zbog uvoza jeftnijeg sira iz JužneAmerike, odnosno Argentine i Urugvaja, od početka godine došlo je doodređenih poremećaja na tržištu, što je uzrokovalo i probleme splasmanom domaćih proizvoda, kazao je danas ministar poljoprivredePatar Čobanković.
ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Zbog uvoza jeftnijeg sira iz Južne Amerike, odnosno Argentine i Urugvaja, od početka godine došlo je do određenih poremećaja na tržištu, što je uzrokovalo i probleme s plasmanom domaćih proizvoda, kazao je danas ministar poljoprivrede Patar Čobanković.

Ministarstvo će, kaže, temeljito razmotriti stanje i zajedno s proizvođačima pokrenuti određene aktivnosti. Pokaže li se da je riječ o dampinškom uvozu sira iz spomenutih zemalja ići će se u pravcu pokretanja protudampinških mjera sukladno sporazumu s WTO-m, rekao je Čobanković na konferenciji za novinare.

Podsjetio je kako je nedavno slična situacija zabilježena i kod uvoza svježeg junećeg mesa zbog čega je, naglašava resorni ministar, pokrenuta procedura uvođenja zaštitnih carina za uvoz svježeg junećeg mesa.

Na današnjem, za javnost zatvorenom sastanku predstavnika mliječne industrije i resornog ministra, kako su izvijestili nakon sastanka, razgovaralo se o aktualnoj problematici u proizvodnji i preradi mlijeka.

Ministar Čobanković je istaknuo da je u prva četiri mjeseca ove godine zabilježeno povećanje proizvodnje i otkupa mlijeka za 10 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pozitivnim ocjenjuje promjenu strukture proizvođača mlijeka, jer se smanjuje ukupan broj proizvođača mlijeka - sa 59 tisuća u 2003. broj proizvođača mlijeka je smanjen na 50 tisuća, uz istodobno poboljšanje strukture većih proizvođača.

Iznio je i podatke da je u prva četiri ovogodišnja mjeseca uvoz mlijeka i sira u odnosu na isto lanjsko razdoblje smanjen za oko 33-34 posto, pri čemu je uvoz mlijeka pao na 8.000 litara, a sira na 3.069 tona, što su, kaže Čobanković, povoljni pokazatelji.

Predstavnici mljekarskih industrija Lure i Vindije novinarima su kazali kako će njihove tvrtke nastaviti s otkupom mlijeka, pri čemu su istaknuli važnost stalnog povećanja kvalitete mlijeka, posebice u kontekstu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Lura, kazao je Teo Vujčić, više ne uvozi mlijeko već svoje potrebe podmiruje isključivo iz domaće proizvodnje. Dodao je i kako 50 posto mlijeka u Hrvatskoj zadovoljava standarde EU.

(Hina) xtp ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙