FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za ljudska prava protiv zabrane prosvjeda na Markovu trgu

ZAGREB,8. lipnja 2005.(Hina) - Vladin prijedlog izmjena Zakona o javnomokupljanju, prema kojemu bi se zabranili prosvjedi na Markovu trgu,nije danas dobio potporu saborskog Odbora za ljudska prava ni nakontri kruga glasovanja.
ZAGREB,8. lipnja 2005.(Hina) - Vladin prijedlog izmjena Zakona o javnom okupljanju, prema kojemu bi se zabranili prosvjedi na Markovu trgu, nije danas dobio potporu saborskog Odbora za ljudska prava ni nakon tri kruga glasovanja.

Članovi Odbora, većina kojih se u raspravi protivila potpunoj zabrani prosvjeda na Markovu trgu, nisu se mogli usuglasiti oko tri prijedloga zaključaka - da se Vladin prijedlog povuče iz procedure, da ga se prihvati, ili da se s njega 'skine' hitnost te ga se uputi u drugo čitanje.

Milorad Pupovac i Ratko Gajica (obojica iz SDSS-a), Šemso Tanković (SDA) i Doroteja Pešić-Bukovac (IDS) ustrajali su da se zakon odbaci; Vice Vukov (SDP) i Jene Adam (manjine) bili su suzdržani prema svim prijedlozima, dok su HDZ-ovci Stjepan Bačić i Ivanka Roksandić predlagali da se zakon uputi u drugo čitanje.

No, ni jedan od tih prijedloga nije dobio potrebnu većinu od pet glasova, pa je zaključeno da Odbor ne podupire zakonske izmjene.

Članovi Odbora - i zastupnici i vanjski članovi, u raspravi su bili protiv potpune zabrane prosvjeda na Markovu trgu, pa čak i Bačić iz vladajućeg HDZ-a, koji se zauzeo da se prosvjede svede u zakonske okvire, umjesto da ih se zabrani.

Najustrajniji u protivljenju zabrani prosvjeda bili su SDSS-ovci, tvrdeći da se građanima ne smije braniti da izražavaju mišljenja i svoja prava traže na, kako su rekli, Markovu trgu kao zadnjoj 'instanci'.

Pupovac je rekao da ne poznaje ni jedan slučaj da je na nekom od brojnih prosvjeda na Markovu trgu bilo incidenata, remećenja javnog reda i mira, istaknuvši da je slušati zvižduke i izražavanja nezadovoljstva priroda političareva posla.

"Nelagodno je raditi uz zvižduke, ali to je glas naroda. Nije dobro da se Vlada odnarođuje", kazao je.

Da ne postoje nikakvi sigurnosni ili drugi razlozi za zabranu prosvjeda pred zgradom Vlade ili Sabora smatra i vanjski član Ivan Zvonimir Čičak, koji je Vladu prozvao da je predložila represivni zakon kako bi od sebe odmaknula nezadovoljnike.

"Pravi razlog Vlade je taj što je postala nervozna na prosvjede, ali zbog toga ne treba reducirati dosegnutu razinu zaštite ljudskih prava", ocijenio je.

"Jadna je vlast koja se boji građana, koja se od njih želi udaljiti", kazala je Pešić-Bukovac, te predložila da se, umjesto cjelonoćnih 'kampiranja' na Trgu, zakonom propiše da prosvjedi mogu trajati od 6 do 22 sata.

Vladin prijedlog neuspješno je pokušavao braniti državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić, pravdajući predložene mjere potrebom za jačom sigurnosnom zaštitom štićenih osoba i objekata.

IDS-ovoj zastupnici odgovorio je da bi "prije bio jadan MUP kada ne bi vodio računa o svojim ustavnim zadaćama i odgovornostima", rekavši i da su sigurnosne službe stranih izaslanstava koja su dolazila u posjet Vladi ili Saboru često prosvjedovale zbog manjka sigurnosti na Trgu, odnosno zbog okupljenih prosvjednika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙