FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prve reakcije u Europi na francusko odbacivanje ustava

ZAGREB, 29. svibnja 2005. (Hina) - Odmah po objavi rezultata izlaznihanketa koje su pokazale da su francuski birači većinom glasovaodbacili europski ustav počele su pristizati prve reakcije iz zemaljačlanica EU.
ZAGREB, 29. svibnja 2005. (Hina) - Odmah po objavi rezultata izlaznih anketa koje su pokazale da su francuski birači većinom glasova odbacili europski ustav počele su pristizati prve reakcije iz zemalja članica EU.

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero smatra da se proces ratifikacije europskog ustava mora nastaviti čak i nakon negativnog odgovora Francuza na referendumu o Europskom ustavu u nedjelju, rekao je nedjelju navečer glasnogovornik španjolske vlade. "Rezulatat referenduma u Francuskoj nije dobra vijest, ali nije ni katastrofa", rekao glasnogovornik naglasivši da su "nažalost, unutarnji francuski problemi utjecali na ishod zemalja".

"Premijer Zapatero smatra da se proces mora nastaviti. Sporazum je već potvrdilo devet država, među kojima Njemačka, Španjolska i Italija i o njemu moraju glasati druge zemlje Unije", rekao je španjolski glasnogovornik.

Švedski premijer, socijaldemokrat Goeran Persson je ocijenio u nedjelju da francuski predsjednik Jacques Chirac ne treba tražiti nove pregovore o europskom ustavu nakon negativnog rezultata referenduma.

"Važno je da se Jacques Chirac drži svojih izjava da neće pokrenuti nove pregovore jer su druge zemlje uključene u taj isti proces ratifikacije", rekao je Persson na državnoj televiziji SVT1.

Nizozemski premijer Jan Peter Balkenende pozvao je nizozemske birače da na referendumu 1. lipnja potvrde europski ustav bez obzira na ishod francuskog referenduma. "Sada postoji čak jedan razlog više da se kaže 'da'. Svaka zemlja ima svoju odgovornost", rekao je Balkenende, u čijoj je zemlji protivljenje ustavu prema anketama naraslo do 60 posto.

Žaljenje zbog negativnog ishoda francuskog referenduma izrazio je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel i ocijenio da europski ustav sada više nema velike perspektive.

Predsjednica danske Narodne stranke (PPD, krajnja desnica) Pia Kjaersgaard je pozvala u nedjelju navečer na obustavu referenduma o Ustavu EU u Danskoj, nakon francuskog odbacivanja tog sporazuma. "Sporazum je na bačen na zemlju i više ne postoji. Nema smisla da danski premijer Anders Fogh Rasmussen raspiše referendum", izjavila je ona na državnoj tv DR2.

Francusko odbijanje Europskog ustava predstavlja "početak pobune građana protiv birokracije Bruxellesa", ocijenio je austrijski populist Joerg Haider u nedjelju na državnoj televiziji ORF. "Smatram da je to sreća za Europu", dodao je i ocijenio da "su građani razočarani gospodarskim rezultatima njihovih vlada".

Vođa talijanske oporbe i bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi izjavio je da je "krajnje razočaran" francuskim odbacivanjem Europskog ustava u nedjelju navečer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙