FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska pokrenula postupak protiv 14 osumnjičenih islamista

MADRID, 18. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Španjolski sud pokrenuo je usrijedu postupak protiv 14 osumnjičenih pripadnika terorističke mrežeal-Qaide optuženih da su planirali terorističke napade u Španjolskoj.
MADRID, 18. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Španjolski sud pokrenuo je u srijedu postupak protiv 14 osumnjičenih pripadnika terorističke mreže al-Qaide optuženih da su planirali terorističke napade u Španjolskoj.

Devetorica osumnjičenih u španjolskim su zatvorima. Četvorica su optužena za sudjelovanje u napadima na madridsku željeznicu 11. ožujka 2004. u kojima je poginula 191 osoba.

Vjeruje se da su četranestorica članovi madridske ćelije al-Qaide koju je 2002., osnovao Mustafa Maimuni, a koji je trenutačno u zatvoru u Maroku zbog sudjelovanja u samoubilačkim napadima u Casablanci u svibnju 2003., u kojima je poginulo više od 40 ljudi.

Sudac Fernando Grande-Marlaska rekao je da je ćelija planirala napasti Španjolsku zbog njezina sudjelovanja u ratu u Iraku.

Španjolski socijalistički premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero povukao je španjolske vojnike iz Iraka nakon što je na izborima u ožujku 2004., pobijedio konzervativnu vladu koja je podržavala rat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙