FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown ne podržava Terzićevu odluku o smjeni Ivanića

SARAJEVO,8. lipnja(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i HercegovinuPaddy Ashdown nije podržao odluku predsjedatelja Vijeća ministara BiHAdnana Terzića da razriješi dužnosti ministra vanjskih poslova MladenaIvanića, ocjenivši kako na ovaj način nije moguće osigurati nastavakprovedbe započetih reformi u zemlji.
SARAJEVO,8. lipnja(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown nije podržao odluku predsjedatelja Vijeća ministara BiH Adnana Terzića da razriješi dužnosti ministra vanjskih poslova Mladena Ivanića, ocjenivši kako na ovaj način nije moguće osigurati nastavak provedbe započetih reformi u zemlji.

Na konferenciji za novinstvo održanoj u srijedu u Sarajevu u povodu najnovije krize u funkcioniranju Vijeća ministara, Ashdown je kazao kako je Terzićeva odluka o smjeni Ivanića vjerojatno rezultat "ljetnih ludosti".

"Dva su moguća zaključka. Ili je Vijeće ministara u sadašnjem sastavu doista iscrpilo sve svoje mogućnosti i ne može nastaviti dalje s reformama ...ili je sve ovo neka vrsta 'ljetnje ludosti'. Osobno sam sklon vjerovati kako je u pitanju ovo drugo", izjavio je Ashdown.

On je dodao kako mu je nejasno na koji način Ivanićeva smjena uopće može doprinijeti nastavku reformi u zemlji.

Britanski je diplomat pozvao članove Vijeća ministara "da se vrate na posao" i nastave raditi ono za što su dobili mandat prije dvije i pol godine.

"Vijeće ministara BiH treba se vratiti poslu i pokazati Europskoj uniji da joj je ozbiljan partner", kazao je Ashdown.

On je ocijenio kako još uvijek nije kasno da BiH osigura početak pregovora s EU o stabilizaciji i pridruživanju do studenog ove godine i time "uhvati priključak" sa Srbijom i Crnom Gorom.

U svakom slučaju, zaključio je Visoki predstavnik, Ivanić nastavlja obavljati dužnost ministra vanjskih poslova BiH, sve dok na to mjesto ne bude eventualno postavljena druga osoba.

Takva izjava u suprotnosti je s odlukom što ju je Terzić donio dan ranije kada je Ivanića razriješio dužnosti ministra.

Glavni tajnik MVP BiH Adnan Hadžikapetanović tada je imenovan osobom koja će voditi ovo ministarstvo do izbora novog ministra.

Ta odluka uslijedila je zbog činjenice da je dužnosti razriješena i doministrica Lidija Topić, koja je ovog tjedna pruzela dužnost veleposlanice BiH pri sjedištu EU u Bruxellesu.

Mladen Ivanić, koji je u utorak Terzićevu odluku proglasio nezakonitom, nastavio je djelovati u svojstvu ministra vanjskih poslova BiH kao da se ništa nije dogodilo.

Iz sjedišta MVP-a u Sarajevu u srijedu je priopćeno kako Ivanić nastavlja sudjelovati u radu III konferencije OESS-a o antisemitizmu i drugim oblicima netolerancije, koja se održava u Cordobi u Španjolskoj.

Govoreći u Cordobi u ime vlasti BiH, Ivanić je izjavio kako je Srebrenica najgori mogući primjer što znači biti netolerantan i diskriminirati nekoga samo zato što pripada drugoj religiji ili naciji.

Premijer Terzić istodobno je, međutim, nastavio postupak uklanjanja Ivanića iz Vijeća ministara izvijestivši o tome i Zastupnički dom državnog parlamenta.

On je zastupnicima rekao kako je Ivanić odgovoran za ugrožavanje političkih dogovora među predstavnicima vladajućih stranaka te za usporavanje reformskih procesa u proteklih šest mjeseci.

Terzić je istaknuo kako neće odustati od Ivanićeve smjene pa i po cijenu da to znači izglasavanje nepovjerenja cijelom Vijeću ministara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙