FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown imenovao direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH

SARAJEVO,7. lipnja(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinuimenovao je u utorak direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH(SIPA), nakon bezuspješnih pokušaja da se suglasnost o postavljenju naovu važnu dužnost postigne unutar Vijeća ministara te zemlje.
SARAJEVO,7. lipnja(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu imenovao je u utorak direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), nakon bezuspješnih pokušaja da se suglasnost o postavljenju na ovu važnu dužnost postigne unutar Vijeća ministara te zemlje.

Glasnogovornik Ureda Visokog predstavnika (OHR) Kevin Sullivan izjavio je novinarima u Sarajevu kako je Ashdownovom odlukom za direktora SIPA-e, koja predstavlja najvažniju policijsku agenciju u BiH imenovan Sredoje Nović.

"Nović je imenovan kao kandidat koji je najbolje prošao na testiranju obavljenom temeljem javnog natječaja", kazao je Sullivan.

Nović je na dužnosti direktora SIPA-e, neke vrste bosanskohercegovačkog FBI-ja, bio i u prethodnom mandatu, koji je istekao prije nešto više od dva mjeseca.

Nakon toga raspisan je natječaj za novog direktora, no srpski i hrvatski članovi Vijeća ministara nisu se mogli usuglasiti hoće li na tu dužnost biti postavljen Srbin ili Hrvat.

Noviću je kao protukandidata ministar sigurnosti Bariša Čolak istaknuo Dragana Lukača, bivšeg zamjenika direktora SIPA-e i nekadašnjeg ravnatelja Uprave policije MUP-a Federacije BiH.

Na imenovanju Novića, predratnog visokog dužnosnika Službe državne sigurnosti tadašnje SR BiH i nekadašnjeg ministra unutarnjih poslova u Vladi Republike Srpske kojoj je na čelu bio Milorad Dodik, posebice je inzistirao ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić.

On je tvrdio kako, ne bude li imenovan Nović, na mjestu prvog čovjeka najvažnijih policijskih i obavještajnih agencija u BiH neće biti niti jednog Srbina, što će se smatrati nedopustivim.

Suočen s nerješivim sukobom ministara u svojoj vladi, premijer Adnan Terzić prošlog je tjedna pozvao Ashdowna da riješi ovaj problem tako što će iskoristiti svoje ovlasti i obaviti potrebno imenovanje.

OHR je priopćio kako je za žaljenje to što domaći političari nisu uspjeli sami rješiti ovo pitanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙