FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown: Ili reforme poput Sanaderovih ili nestanak s političke scene

SARAJEVO,27. svibnja(Hina) - Nacionalne stranke u Bosni i Hercegovinimoraju se reformirati po uzoru na Hrvatsku demokratsku zajednicu uHrvatskoj ili će nestati s političke pozornice, izjavio je Visokipredstavnik za BiH Paddy Ashdown.
SARAJEVO,27. svibnja(Hina) - Nacionalne stranke u Bosni i Hercegovini moraju se reformirati po uzoru na Hrvatsku demokratsku zajednicu u Hrvatskoj ili će nestati s političke pozornice, izjavio je Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

U intervjuu kojega je u petak objavila sarajevska agencija ONASA, Ashdown je kazao kako je u BiH bilo nekih pomaka i s nacionalnim stranakama na vlasti, no započete reforme neće biti moguće dovršiti ukoliko se one ne promijene.

"Moje je mišljenje da se nacionalne stranke moraju promijeniti. Ako se promijene, onda će preživjeti kao što je to slučaj s Hrvatskom demokratskom zajednicom Ive Sanadera u susjednoj Hrvatskoj. Ukoliko se ne promijene, neće preživjeti", kazao je Ashdown.

On je također ocijenio kako su korupcija i kriminal nužno povezani s nacionalizmom.

Govoreći o budućnosti Daytonskog sporazuma, Ashdown je kazao kako će se taj dogovor morati promijeniti jer on ne predstavlja dobar okvir za gradnju funkcionalne države.

"Daytonski sporazum mora se promijeniti zajedničkim dogovorom svih strana", izjavio je britanski diplomat dodavši kako međunarodna zajednica u tom procesu može samo pomagati.

Ashdown je procijenio kako BiH može računati na drugačiji angažman međunarodnih predstavnika u toj zemlji ukoliko uspije ući u proces pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji.

Bude li to slučaj, nakon izbora 2006. godine Visoki predstavnik međunarodne zajednice od tada bi mogao biti dužnosnik sa znatno drugačijim ovlastima nego što je to sada slučaj, najavio je Ashdown.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙