FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Esperantski kongres 18. i 19. lipnja u Zaboku

ZABOK, 8. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatski savez za esperanto i zabočkoGradsko poglavarstvo 18. i 19. lipnja priređuju 7. kongres hrvatskihesperantista.
ZABOK, 8. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatski savez za esperanto i zabočko Gradsko poglavarstvo 18. i 19. lipnja priređuju 7. kongres hrvatskih esperantista.

Prije skupa će u Gradskoj knjižnici "K.Š. Đalskoga" biti otvorena izložba knjiga "Esperanto u hrvatskoj književnosti i političkom životu". Na izložbi pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, koja će potrajati od 10. do 18. lipnja, bit će predstavljeni prijevodi hrvatske književnosti na esperanto. Kako je danas na konferenciji za novinare u Poglavarstvu istaknula voditeljica skupa Snježana Habulin, riječ je o dvjesto knjiga, što izvornih hrvatskih književnih djela na esperantu, što njihovih prijevoda s esperanta na druge jezilke. K tomu su izložena i književna djela za djecu na esperantu u Hrvatskoj te publicistika, rječnici, priručnici i esperantski časopisi.

Tajnica Hrvatskog saveza za esperanto i poznata esperantska spisateljica Spomenka Štimec istaknula je da će izložba pokazati "što je esperanto učinio u 20. stoljeću i mogućnosti alternativna komuniciranja na esperantu kao univerzalnu jeziku". Tako će i središnja tema skupa, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Stjepana Mesića, biti "Esperanto - službeni jezik Europske unije".

Zagrebačka glumica Vida Jerman, kako je kazala novinarima, već više od 30 godina preko esperanta promiče hrvatsku kulturu na svjetskim pozornicama, a gradonačelnik Ivan Hanžek da će Zabok, osim časti što ugošćuje esperantiste, imati i novčanu korist od kongresa koji će promicati i grad Zabok i Zagorje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙