FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Potpisan ugovor o pokroviteljstvu skupa o Dioklecijanu i palači

SPLIT,2. lipnja 2005.(Hina) - Grad Split i rusko-hrvatska tvrtka"Portus Adria" potpisali su danas 250 tisuća kuna vrijedan ugovor opokroviteljstvu međunarodnoga znanstvenog skupa "Dioklecijan,tetrarhija i Dioklecijanova palača o 1700-toj obljetnici postojanja",koji će se održati u sklopu Tjedna knjige mediteranske tematike od 19.do 23. rujna.
SPLIT,2. lipnja 2005.(Hina) - Grad Split i rusko-hrvatska tvrtka "Portus Adria" potpisali su danas 250 tisuća kuna vrijedan ugovor o pokroviteljstvu međunarodnoga znanstvenog skupa "Dioklecijan, tetrarhija i Dioklecijanova palača o 1700-toj obljetnici postojanja", koji će se održati u sklopu Tjedna knjige mediteranske tematike od 19. do 23. rujna.

Ugovor su potpisali splitski gradonačelnik Miroslav Buličić i suvlasnik tvrtke "Portus Adria" Dmitry Zheleznyak, koja je sličnim ugovorom sa Splitskim ljetom osigurala i nastup "Kirov baleta" iz St. Petersburga, najbolje svjetske klasične baletne skupine, na ovogodišnjoj kazališnoj smotri.

Gradonačelnik Miroslav Buličić, zahvalivši na velikom doprinosu te tvrtke splitskoj kulturnoj i znanstvenoj sceni, istaknuo je kako je skup o Dioklecijanu i njegovoj palači jedan od najvažnijih dijelova programa ovogodišnje proslave 1700-te obljetnice grada.

Organizatori su skupa splitski Književni krug, Mediteranski centar za graditeljsko naslijeđe Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i splitski Konzervatorski odjel Ministarstva kulture.

Na skupu će sudjelovati mnogi domaći i strani stručnjaci, među kojima i stručnjaci iz Srbije i Crne Gore, koji su proteklih desetak godina intenzivno proučavali Dioklecijanovu palaču, njegovu obitelj te sudbinu tetrarhije. Bit će riječi i o ostalim sličnim zdanjima Rimskoga carstva kako bi se dobila što bolja slika o nekoliko ključnih desetljeća u razvoju europske civilizacije.

Predsjednik splitskoga Književnog kruga akademik Nenad Cambi istaknuo je kako će neki povjesničari govoriti o novim spoznajama o Dioklecijanovu dobu. Znanstvenici iz Srbije i Crne Gore predstavit će istraživanja vezana uz dvije palače otkrivene na teritoriju te države. Jedna je u Gramzigradu, u blizini Zaječara, a u njoj je umirovljeničke dane provodio Dioklecijanov zet Galerije. Druga je na sjeveru Srbije, na Šarkamenu, a tek je nedavno otkrivena i još nije sasvim obrađena. Srpski znanstvenici, najavljeno je, na tragu su još nekim carskim građevinama koje su u Panoniji služile kao ljetnikovci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙