FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljajić o mogućnosti izručenja optuženih za ratne zločine

BEOGRAD,6. lipnja 2005.(Hina) - Odredba o mogućnosti transferaoptuženih državljana iz jedne u drugu zemlju regije, predviđenanacrtom deklaracije o suradnji pravosuđa u području suđenja za ratnezločine koju će ministri pravosuđa zemalja regije u srijedu razmatratina Brijunima, neprihvatljiva je za službeni Beograd, izjavio je uponedjeljak ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne GoreRasim Ljajić.
BEOGRAD,6. lipnja 2005.(Hina) - Odredba o mogućnosti transfera optuženih državljana iz jedne u drugu zemlju regije, predviđena nacrtom deklaracije o suradnji pravosuđa u području suđenja za ratne zločine koju će ministri pravosuđa zemalja regije u srijedu razmatrati na Brijunima, neprihvatljiva je za službeni Beograd, izjavio je u ponedjeljak ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić.

Deklaracijom, koju bi trebali potpisati ministri pravosuđa Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore, potpisnice bi se obvezale da će "razmotriti mogućnost da se obave transferi optuženih koji su građani (neke od zemalja potpisnica) i za kojima se traga zbog ratnih zločina u nekoj od drugih zemalja (potpisnica), ako je to pravno moguće".

Kako je agenciji Beta kazao ministar Ljajić, Ustavom Srbije zabranjeno je izručenje državljana Srbije drugim državama.

"Za nas je ovaj tekst neprihvatljiv", kazao je Ljajić, dodajući da i Hrvatska u svom Ustavu ima sličnu ograničavajuću odredbu, te da će inzistirati da se tekst deklaracije usuglasi, kako bi bio prihvatljiv za sve tri strane.

Trilateralnu ministarsku konferenciju o međudržavnoj pravosudnoj suradnji u postupcima za ratne zločine u srijedu na Brijunima organizira OESS. Kako je najavljeno, na konferenciji će iz SCG osim ministra Ljajića sudjelovati i ministar pravosuđa Srbije Zoran Stojković i ministar pravosuđa Crne Gore Željko Šturanović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙