FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Počela rasprava o ustupanju suđenja "vukovarskoj trojki"

DEN HAAG/ZAGREB,12. svibnja(Hina) - Pred izvanraspravnim vijećem Haškogsuda (ICTY) u četvrtak je počela rasprava o prijedlogu Tužiteljstva dase suđenje tzv. "vukovarskoj trojki" oficira JNA optuženih za pokoljna Ovčari, ustupi pravosuđu Hrvatske ili SCG.
DEN HAAG/ZAGREB,12. svibnja(Hina) - Pred izvanraspravnim vijećem Haškog suda (ICTY) u četvrtak je počela rasprava o prijedlogu Tužiteljstva da se suđenje tzv. "vukovarskoj trojki" oficira JNA optuženih za pokolj na Ovčari, ustupi pravosuđu Hrvatske ili SCG.

Predstavnica Tužiteljstva Susan Somers je obrazlažući prijedlog za ustupanje suđenja Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, istaknula da kod ustupanja predmeta prednost ima načelo da treba suditi u zemlji počinjenja zločina, odnosno Hrvatskoj ali je i SCG zatražila da im sudi, kao svojim državljanima.

Suđenje oficirima JNA koje se tereti po zapovjednoj odgovornosti bilo bi u "oštroj suprotnosti" sa suđenjem izravnim počiniteljima pokolja na Ovčari pred sudom u Beogradu, ocijenila je Somers.

Predstavnici Srbije i Crne Gore su kao glavnu prednost za ustupanje predmeta njihovom pravosuđu naveli upravo sadašnje suđenje za Ovčaru u Beogradu.

"Suđenje za Ovčaru pokazalo je osposobljenost pravosuđa SCG da sudi po najvišim međunarodnim standardima. Spajanje postupaka jamčilo bi značajne uštede i jedinstvo pravde", rekao je u raspravi ministar uprave Srbije Rasim Ljajić.

Ustupanje suđenja SCG bilo bi važno za "suočavanje javnog mnijenja sa zločinima koji su počinjeni" i pridonijelo bi pomirbi u regiji, ustvrdio je Ljajić. Dodao je kako bi ustupanje predmeta Hrvatskoj "stvorilo bi otpor suradnji s ICTY-em u srpskoj javnosti".

Branitelji Mrkšića, Šljivančanina i Radića, koje se prema optužnici iz 1995. godine tereti za pokolj 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena iz vukovarske bolnice, na poljoprivrednom dobru Ovčara 20-21. studenoga 1991., izrazili su nevjericu u mogućnost da se njihovim klijentima osigura pravično suđenje u Hrvatskoj.

Navodeći razloge za takvo stajalište odvjetnici Borivoj Borović, Novak Lukić i Miroslav Vasić iznijeli su niz kritika na račun mogućeg suđenja u RH, primjerice pritisak vlasti i javnosti.

Naveli su, pozivajući se i na posljednje izvješće misije OESS-a, da je do sada u Hrvatskoj u odsutnosti osuđeno oko 500 Srba, da su zastrašivani i ubijeni neki svjedoci, poput Milana Levara u Gospiću, da su suđenja vođena u neregularnim uvjetima i slično.

Također su ustvrdili da u RH ne postoji imunitet za potencijalne svjedoke Srbe iz SCG, uključujući i 17-oricu kojima se sudi za Ovčaru, te oni iz straha neće htjeti svjedočiti u RH.

Stajališta Hrvatske u raspravi će tijekom popodneva iznijeti savjetnik i pomoćnik ministrice pravosuđa prof. Željko Horvatić i Jakša Muljačić. U pisanom podnesku uoči rasprave oni su istaknuli prioritet teritorijalnog načela, uspostavu sudova za ratne zločine u RH, činjenicu da se većina svjedoka i dokaza nalazi na teritoriju Hrvatske i druge razloge. Naglasili su kako bi se zbog težine zločina suđenje moglo održati i pred Haškim sudom.

Rasprava bi trebala završiti poslijepodne, a vijeće će odluku donijeti naknadno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙