FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 5. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 5. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata zatražili su danas povrat opeka iz Zida boli, preseljenih na zagrebačko groblje Mirogoj, u prvobitno stanje i osudili postupanje prema tom spomeniku poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima. Predsjednica Centra Apel Zdenka Farkaš odbacila je na konferenciji za novinare održanoj na pločniku u Selskoj cesti kao neistinite izjave zagrebačkog dogradonačelnika Milana Bandića i Miodraga Demoa iz odjela za branitelje Gradskog ureda za zdravstvo, rad socijalnu skrb koji tvrde da postoje sve suglasnosti za preseljenje Zida boli. Dodala je da suglasnost nisu dali autor Zida i članovi inicijativnog odbora za izgradnju, članovi Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i HVIDR-e te nisu niti njih o tome konzultirali. Prosvjednicima se naknadno pridružila i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor ocijenivši da je premiještanjem Zida boli učinjena nepopravljiva šteta, jer je dio cigli zauvijek i nepovratno uništen.

OSIJEK - Svjetski dan zaštite okoliša obveza je da upozorimo domaću i svjetsku okolišnu scenu da je Dunav u opasnosti te da je velika uloga nevladinih organizacija da vrše pritisak na institucije da "najhitnije poduzmu aktivnosti zaštite i preuzmu odgovornost za budućnost Dunava", ističe se u današnjem priopćenju Osječkih zelenih u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša. Voditeljica Osječkih zelenih Ljiljanka Mitoš-Svoboda kaže da proširenje Europske unije donosi nove probleme u Centralnoj i Istočnoj Europi, posebice jer se zna da se u ove dijelove Europe velik dio novca planira investirati za osposobljavnje najveće europske rijeke Dunava za veću plovnost. Osječki zeleni upozoravaju da je pod su pritiskom snažnog "interesa transportnog riječkog lobija i građevinaraca počele pripreme za takozvanu kanalizaciju odnosno produbljivanje korita Dunava, rijeke koja spaja Sjeverno more s Crnim morem".

RAB - Nakon što je Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje na moru sinoć oko 21,35 sati javljeno da je kod Rta Lun na Pagu nestao podvodni ribolovac Tomislav Tonca iz Raba roneći na dah s puškom, jutros oko 8 sati pronađeno je njegovo tijelo na površini mora kod otočića Dolin kod Raba. Glasnogovornica Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Marina Halužan izvijestila je da je sinoć, odmah po dojavi, u potragu krenula brodica Lučke ispostave Rab, a uskoro su se pridružili i lokalni podvodni ribolovci s Raba. Zbog mraka potraga je prekinuta i nastavljena odmah rano ujutro. Procjenjuje se da je stradali ronilac precijenio svoje mogućnosti, na što ukazuje odbačeni ronilački pojas sa olovom koji svjedoči da je pokušao izroniti ali bez uspjeha.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙