FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB/TAŠKENT - Devet je osoba poginulo, a 34 su ranjene u sukobima koje su potaknuli naoružani pobunjenici u gradu Andijanu na istoku Uzbekistana zbog čega je susjedni Kirgistan zatvorio granicu duž te zemlje, javljaju u petak agencije dodajući da se vode pregovori s pobunjenicima. Pobunjenici su noću na petak nasilno preuzeli dobro čuvani zatvor i oslobodili 2.000 zatvorenika i sjedište pokrajinske vlasti u Andijanu u dolini Fergana.

JERUZALEM - Izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom ocijenio je u petak "vrlo ozbiljnom" prijetnju Irana da nastavi proces obogaćivanja urana koji može rezultirati i izradom nuklearnog oružja. Dodao je da je neizbježno prebaciti pitanje iranskog nuklearnog predmeta Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju Vijeća sigurnosti UN-a.

BAGDAD - Pet je civila ubijeno, a tri su ranjena u američkom zračnom udaru na selo Shirgat u regiji Albuatha sjeverno od Bagdada u četvrtak kasno navečer, priopćio je u petak zajednički Američki koordinacijski centar. U priopćenju stoji da je u napadu gađan niz kuća u potrazi za pobunjenicima umiješanima u napade na američke snage. Četiri kuće su potpuno uništene.

PARIZ - Bivši francuski ministar unutarnjih poslova Charles Pasqua, optužen u izvješću američkog Senata za primanje mita od Iraka 90-ih godina, izjavio je u petak da će "odgovoriti točku po točku" na optužbu kojom se "očito", preko njegovih leđa, cilja na predsjednika Jacquesa Chiraca. Pasqua, koji je u četvrtak u priopćenju već opovrgnuo optužbe iznesene protiv njega, kazao je na privatnoj tv postaji LCI da ga se "uopće nije" konzultiralo prije objave izvješća. Po njemu, "očito je" je prava meta Jacques Chirac.

ZAGREB - Hrvatska u četvrtak i petak sudjeluje u Luxembourgu na sastanku direktora uprava za zaštitu i spašavanje zemalja članica EU-a i kandidata za članstvo - Hrvatske, Rumunjske, Bugarske i Turske, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Tijekom dva dana, direktori resora zaštite i spašavanja EU preporučit će mjere pripravnosti na moguće prijetnje, a na zahtjev Velike Britanije koja se priprema u drugoj polovici ove godine preuzeti predsjedavanje EU, predstavnici zemalja dat će procjene mogućih opasnosti svojih teritorija.

RIM - Papa Benedikt XVI. odredio je da se odmah započne postupak za beatifikaciju njegova prethodnika Ivana Pavla II. Papa je to osobno najavio čitajući na latinskome jeziku priopćenje koje je pripremio kardinal Jose Saraiva Martins, pročelnik Kongregacije za pitanje svetaca. Papa Benedikt XVI. sastao se u petak u rimskoj katedrali, bazilici svetog Ivana Lateranskog, s rimskim klerom. Papa je odredio da odmah započne kauza za beatifikaciju pape Wojtyle, što znači da se neće čekati pet godina od njegove smrti, kako predviđa crkveni kodeks.

ZAGREB - Novoobjavljene brojke pokazuju da bi Francuska mogla postati najmnogoljudnija zemlja Europske unije polovicom ovoga stoljeća, piše u petak The Daily Telegraph. Francuska vlada u četvrtak je predstavila parlamentu revidiranu prognozu rasta stanovništva, u kojoj se sugerira da će do 2050. u zemlji živjeti 75 milijuna ljudi, 11 milijuna više nego u ovom trenutku. Ako se to dogodi, Francuska će u EU preuzeti primat od Njemačke čije prognoze govore o padu broja stanovnika s 82 milijuna na 72 u istom razdoblju, kažu medijska izvješća. Većina zapadnih i istočnoeuropskih zemalja također predviđa pad broja stanovništva.

NEW YORK - Serijski ubojica pogubljen je u petak ujutro u Connecticutu injekcijom kao prvi osuđenik smaknut u posljednjih 45 godina u američkoj saveznoj državi Novoj Engleskoj. Osuđenik Michael Ross (45), odbio je dati posljednju izjavu prije pogubljenja kojem su nazočili dužnosnici zatvora, novinari i osobe bliske nekim žrtvama, precizirao je jedan glasnogovornik zatvora. U utorak je sudac odbio žalbu sestre osuđenoga, koja je tvrdila da je njezin brat neuračunljiv. Rossa je sud osudio za silovanja i smrt osam žena u državama New York i Connecticut tijekom 80-ih godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙