FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Operativni program razvoja drvnog sektora uskoro na Vladi

OPATIJA, 12. travnja 2005. (Hina) - Operativni program razvojaindustrijske prerade drva s ciljem postizanja većeg stupnja preradedrva u domaćoj proizvodnji, povećanja izvoza, smanjenja uvoza teosiguravanja kvalitetnije sirovine uskoro će, nakon što su ga odobrilestručne skupine, razmotriti Vlada, najavio je danas na početkudrvno-tehnološke konferencije u Opatiji ministar poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.
OPATIJA, 12. travnja 2005. (Hina) - Operativni program razvoja industrijske prerade drva s ciljem postizanja većeg stupnja prerade drva u domaćoj proizvodnji, povećanja izvoza, smanjenja uvoza te osiguravanja kvalitetnije sirovine uskoro će, nakon što su ga odobrile stručne skupine, razmotriti Vlada, najavio je danas na početku drvno-tehnološke konferencije u Opatiji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

Cilj je razvoja domaće drvne industrije, rečeno je, ostvariti do 2008. izvoz vrijedan oko 250 milijuna dolara. U istom razdoblju trebalo bi u strukturi domaće proizvodnje ostvariti udjel proizvodnje namještaja od 54 posto, a udjel piljene građe smanjiti na 14 do 16 posto.

Druga drvno-tehnološka konferencija pod nazivom "Aktualni trenutak hrvatske prerade drva i proizvodnje namještaja" okupila je u Opatiji oko 200 stručnjaka s tog područja koji će pratiti oko 40 predavanja o aktualnim problemima i razvoju te djelatnosti.

Operativni plan izrađen je na osnovi Strategije razvoja industrijske prerade drva i papira iz 2004. Strategija promiče preradu domaće sirovine i izvoz proizvoda više faze prerade.

Čobanković je naglasio da je najvažnije riješiti odnose šumarstva i drvne industrije, uspostaviti partnerski odnos i ojačati drvnu industriju.

Potrebno je uskladiti odnose sa Hrvatskim šumama i započeti dugogodišnje ugovaranje sirovine, rekao je ministar istaknuvši da je neophodno stvoriti mehanizme za potporu proizvođača finalnih proizvoda jer izvoz neprerađene sirovine nije moguće zabraniti.

Ključni odnos šumarstva i industrijske prerade drva unaprijedio bi se osnivanjem povjerenstva pri Ministarstvu koje bi izrađivalo prijedlog raspodjele prava na sklapanje višegodišnjih ugovora za drvnu sirovinu, a osnovni kriterij raspodjele bio bi stupanj finalizacije proizvoda.

Cilj povećanja udjela proizvodnje namještaja, uz smanjenje udjela piljene građe znači da bi oko 30 posto sadašnje proizvodnje piljene građe trebalo preusmjeriti u proizvodnju namještaja, što bi omogućilo otvaranje do 6000 radnih mjesta. Istodobno, u pilanama broj zaposlenih bi bio smanjen za oko 1000 osoba, rekao je pomoćnik ministra Ivica Grbac.

Hrvatska sada na godinu uvozi namještaj vrijedan oko 600 milijuna dolara. Za usporedbu, 1990. je uvezen je namještaj vrijedan 9 milijuna dolara, a 2001. namještaj vrijedan 224,5 milijuna dolara.

Jedan od problema jest i prekobrojnost tvrtaka registriranih za djelatnost prerade i izvoza drva kojih je oko 1600. Namještajem se bavi oko 1000 poduzeća, a preradom, uvozom i izvozom drva kao jednom od sporednih djelatnosti ukupno oko 6.400 poduzeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙