FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lion: Neovisnost Crne Gore ne bi destabilizirala regiju

PODGORICA, 2. lipnja 2005. (Hina) - Direktor Međunarodne krizne skupineu državnoj zajednici Srbije i Crne Gore (SCG) James Lion izjavio jekako neovisnost Crne Gore ne bi destabilizirala regiju, već bi,naprotiv, mogla doprinijeti smirivanju tenzija na Balkanu.
PODGORICA, 2. lipnja 2005. (Hina) - Direktor Međunarodne krizne skupine u državnoj zajednici Srbije i Crne Gore (SCG) James Lion izjavio je kako neovisnost Crne Gore ne bi destabilizirala regiju, već bi, naprotiv, mogla doprinijeti smirivanju tenzija na Balkanu.

"Nema razloga za zabrinutost da će izbiti nasilje, ako Crna Gora bude neovisna. Naprotiv, mislim da bi takav scenarij povećao regionalnu stabilnost", kazao je Lion za podgorički dnevnik Republika od četvrtka.

U posljednje vrijeme mogle su se čuti razne izjave beogradskih političara, pa i nekih međunarodnih dužnosnika, kako bi osamostaljivanje Crne Gore moglo izazvati takozvani "domino efekt", odnosno da bi tim putem mogli krenuti i drugi dijelovi sadašnje državne zajednice, prije svega Kosovo, ili, pak, Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.

Ti isti politički krugovi izražavaju bojazan da, ako se unutar Crne Gore ne postigne konsenzus svih političkih snaga, s obzirom na njihovu tradicionalnu podijeljenost, može doći do destabilizacije te države i regije u cjelini.

Međutim, crnogorski čelnici uporno objašnjavaju kako je Kosovo problem Srbije te da ga treba riješiti razgovorima na relaciji Beograd-Priština, a na unutarnjem planu poradit će se na dogovoru svih političkih subjekata.

I crnogorski predsjednik Filip Vujanović i premijer Milo Đukanović u izjavama i razgovorima sa stranim diplomatima uvjeravaju kako će Crna Gora na referendumu koji je planiran za početak iduće godine, poštivati sve međunarodne norme i pravila Europske unije (EU) koja budu važila i za druge države članice te zajednice.

Direktor Međunarodne krizne grupe u državnoj zajednici Srbije i Crne Gore (SCG) također je rekao kako će međunarodna zajednica podržati bilo koju odluku koju Crna Gora donese, pod uvjetom da izjašnjavanje građana prođe u skladu s demokratskom procedurom i nenasilno.

"U međunarodnoj zajednici sazrijeva uvjerenje da o budućnosti državne zajednice trebaju odlučiti njeni građani, a ne moćan vanjski faktor", objasnio je Lion.

Komentirajući priznate demokratske standarde u vezi s organiziranjem referenduma u Crnoj Gori, on je odgovorio da o tom pitanju mora biti postignut dogovor s međunarodnom zajednicom, posebno s Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Upitan da li u Bruxellesu možda razmatraju paket- aranžman prema kojem bi bila stvorena konfederacija Crne Gore, Srbije i Kosova, on je naveo da u međunarodnoj zajednici trenutno prevladava stajalište da Kosovo ide ka nezavisnosti.

"U međunarodnoj zajednici prevladava mišljenje da Kosovo ide prema neovisnosti i vjerojatno je da o aranžmanu za očuvanje državne zajednice u nekoj široj formi, i to samo zbog rješavanja statusa Kosova, neće biti ozbiljnije rasprave", ocijenio je Lion.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙