FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužitelj prigovorio Miloševiću obranu s lažiranim dokumentima

DEN HAAG/ZAGREB,9. travnja 2005.(Hina) - Geoffrey Nice, zastupnikoptužbe na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću predHaškim sudom (ICTY), u ponedjeljak je prigovorio obrani da se upobijanju optužnice služi lažiranim dokumentima.
DEN HAAG/ZAGREB,9. travnja 2005.(Hina) - Geoffrey Nice, zastupnik optužbe na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), u ponedjeljak je prigovorio obrani da se u pobijanju optužnice služi lažiranim dokumentima.

Tijekom protuispitivanja svjedoka obrane Radovana Paponjaka 1999., načelnika policije u Peći, Nice je ustvrdio da su dokumenti o istrazi pogibije Albanaca u KPD Dubrava, u svibnju 1999., lažirani kako bi se smrt zatvorenika pripisala NATO bombardiranju.

U optužnici se navodi da su "22. svibnja 1999. zatvorenici pozvani na sportski teren pod izlikom prebacivanja u zatvor u Nišu. Kada ih se više stotina postrojilo, na njih je sa stražarnica, puškarnica i mitraljeskih gnijezda otvorena vatra pri čemu su mnogi poginuli i ubijeni. Idućeg dana zatvorenici su ubijani ubacivanjem ručnih bombi u kanalizaciju i podrume, a ukupno ih je ubijeno oko 50".

Prema tezama obrane, koje je iskazom i dokumentima potvrđivao pukovnik Paponjak dok ga je ispitivao Milošević, 93 zatvorenika su poginula u bombardiranju NATO-a od 19. do 24. svibnja.

Tužitelj Nice nije negirao bombardiranje NATO-a, ali je naglasio da ostaje kod optužbe za strijeljanje do kojeg je došlo kasnije.

Paponjak je tvrdio obratno, rekavši da su zapisnici istražnog suca nastali na sam 22. svibnja dok se za "navodno strijeljanje" saznalo puno kasnije, ustvrdivši kako je za zločin optužena policija da se zataška odgovornost NATO-a.

Pozivajući se na nalaz španjolskih patologa, koji su u kolovozu 1999. ekshumirali tijela, tužitelj je kazao da je 30 zatvorenika ubijeno vatrenim oružjem a ne u bombardiranju.

Svjedok je pokušao objasniti da su možda ubijeni u pokušaju bijega, zbog kojeg je NATO po njemu i bombardirao zatvor. Na traženje da objasni kakve je ozljede od bombi vidio kod pokopa zatvorenika 25. svibnja, Paponjak nije želi odgovoriti, rekavši kako "on nije utvrđivao uzroke smrti".

Svjedočenje policijskog pukovnika Paponjaka nastavlja se u utorak, nakon čege će Milošević izvesti novog svjedoka - Obrada Stevanovića koji je u vrijeme počinjenja ratnih zločina na Kosovu bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova Srbije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙