FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trgovci naftom i sindikat u sukobu oko privatizacije Energopetrola

SARAJEVO, 20. svibnja 2005. (Hina) - Distributeri nafte iz FederacijeBosne Hercegovine i članovi sindikalne organizacije Energopetrolasukobili su se oko najavljenog modela privatizacije ove tvrtke inajave kako će je preuzeti konzorcij INA-e i MOL-a, prenose u petaksarajevski dnevni listovi.
SARAJEVO, 20. svibnja 2005. (Hina) - Distributeri nafte iz Federacije Bosne Hercegovine i članovi sindikalne organizacije Energopetrola sukobili su se oko najavljenog modela privatizacije ove tvrtke i najave kako će je preuzeti konzorcij INA-e i MOL-a, prenose u petak sarajevski dnevni listovi.

Sekcija nafte i naftnih derivata pri Gospodarskoj komori Federacije BiH oglasila se pisanim priopćenjem u kojemu je navedeno kako trgovci naftnim derivatima "ni po koju cijenu neće prihvatiti monopol u prometu nafte i naftnim derivatima".

Najava iz Vlade Federacije BiH kako će Energopetrol biti prodan INA-i i MOL-u ako se uspješno okončaju započeti pregovori, u interesnoj skupini distributera nafte u Federaciji BiH proglašena je "gospodarskim genocidom nad građanima, privredom i privrednicima u BiH".

U priopćenju, što ga je potpisao predsjednik sekcije Muhidin Alić, tvrdi se kako su se INA i MOL kroz položaj, privilegije i tržišnu cijenu nametnuli kao uvoznik na tržištu BiH te da to nikome ne smeta, no da je nedopustiva mogućnost uspostave njihova monopola i u maloprodaji i veleprodaji.

Trgovci naftom u Federaciji BiH predložili su federalnoj vladi da kao kupca Energopetrola potraži neku tvrtku koja nije iz neposredne okoline, odnosno da se nađu barem tri kupca.

Pri tom su izrazili uvjerenost kako će i u Republici Srpskoj naći podršku za takav zahtjev.

Sindikat radnika Energopetrola odmah je reagirao na ovaj pokušaj onemogućavanja privatizacije tvrtke.

U pismu federalnom premijeru Ahmetu Hadžipašiću oni su iskazali zabrinutost zbog pritisaka koji prate početak pregovora s INA-om i MOL-om, posebice zbog činjenice da predstavnik sindikata nije bio pozvan pratiti pregovore iako se to očekivalo.

Predsjednik Energopetrolove sindikalne podružnice Nusret Manić izjavio je kako problem predstavljaju "samozvani naftni eksperti i dušebrižnici iz RS čiji je stav prema BiH dobro poznat".

"Iznenađeni smo činjenicom da vlada FBiH prihvaća takve sugestije koje su najvjerojatnije podloga za postavljanje kojekakvih novih uvjeta koji nisu bili predviđeni tenderom a za pojedine se može reći i da se bili nezakoniti i da će, po svemu sudeći, otjerati svakog ozbiljnog poslovnog partnera", izjavio je Manić.

Nakon proglašenja ponude INA-e i MOL-a najboljom koja je prispjela na javni natječaj za privatizaciju Energopetrola, vlada Federacije BiH odlučila je postaviti niz novih uvjeta za potpisivanje konačnog sporazuma uključujući tu i plaćanje svih obveza koje ima INA, bez obzira na to smatraju li se spornima.

Iz uprave INA-e objašnjeno je kako su spremni na izmirenje samo onih dugova koje se smatraju nespornima, dok o drugima treba odlučiti sud.

"Ne postigne li se dogovor s INA-om i MOL-om", Energopetrolu ostaje samo stečaj, upozorio je Nusret Manić.

(Hina) xrm ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙