FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati protiv zabrane prosvjeda na Markovu trgu

ZAGREB, 6. lipnja 2005. (Hina) - Vladin prijedlog izmjena Zakona ojavnom okupljanju izazvao je nezadovoljstvo Nezavisnih hrvatskihsindikata (NHS) i Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) koji sudanas oštro prosvjedovali protiv prijedloga kojem je cilj, kakosmatraju, zabraniti prosvjede na Markovu trgu.
ZAGREB, 6. lipnja 2005. (Hina) - Vladin prijedlog izmjena Zakona o javnom okupljanju izazvao je nezadovoljstvo Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) koji su danas oštro prosvjedovali protiv prijedloga kojem je cilj, kako smatraju, zabraniti prosvjede na Markovu trgu.

Hrvatski sabor prošloga je petka Vladin prijedlog uvrstio u dnevni red tekuće sjednice i o njemu bi trebao raspravljati ovoga tjedna.

Prijedlogom se želi nadopuniti članak 11. Zakona o javnom okupljanju propisivanjem zabrane održavanja mirnog okupljanja i javnog prosvjeda u blizini štićenih objekata.

"U štićenim objektima borave i štićene osobe, primjerice predsjednik Republike, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade, predsjednici ili poglavari stranih država ili vlada, predsjednici parlamenata stranih država, kao i različita izaslanstva europskih tijela i drugih međunarodnih institucija".

U obrazloženju predlagatelj upozorava kako je opravdano očekivati da održavanje prosvjeda u neposrednoj blizini štićenih objekata i osoba "može imati za posljedicu incidentne situacije", pa onemogućavanje javnih okupljanja i mirnih prosvjeda u blizini štićenih objekata i osoba "predstavlja opravdani državni interes".

NHS u priopćenju tvrdi da Vlada time želi dodatno ograničiti demokratsko pravo građana na javno izražavanje nezadovoljstva, što predstavlja korak unazad u demokratizaciji hrvatskog društva.

Vlada zavarava sebe i Hrvatski sabor ako misli da će zabrana javnih prosvjeda na Markovu trgu riješiti problem, jer je Hrvatska toliko bremenita gospodarskim i socijalnim problemima da "nema tako velikog tepiha pod koji bi se problemi mogli sakriti".

NHS pita je li taj prijedlog inspirirao nedavni prosvjed radnika Sljemena na Markovu trgu te gdje bi Vlada htjela izmjestiti prosvjednike - možda na Činovničku livadu na Sljemenu, savski nasip u blizini Jaruna ili u spilju Veternicu pod Sljemenom?

Sindikat očekuje da će u Hrvatskom saboru ipak nadvladati razum pa zastupnici neće dignuti ruku za odstranjivanje radnika s Markova trga.

URSH pak ocjenjuje da Vlada, svjesna svoje nesposobnosti u rješavanju sve većih ekonomsko-socijalnih problema, želi prosvjednike otjerati "što dalje od očiju i ušiju".

Ako se Vlada plaši radnika, kojima je još jedino preostalo pravo na javno manifestiranje nezadovoljstva, URSH je poziva da podnese ostavku, a sve sindikate da se odlučno suprotstave Vladinu prijedlogu.

URSH također traži hitan sastanak s Vladom, u protivnom će organizirati više javnih prosvjeda pred Vladom i Saborom.

Način na koji je Vlada pokušala iza leđa socijalnih partnera progurati inicijativu pokazuje koliko drže do socijalnih parnera i socijalnog dijaloga, naglašava URSH.

Prosvjedima sindikata se priopćenjem priključio i Sindikat državnih službenika i namještenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙