FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pirotehničari traže hitno usvajanje Zakona o humanitarnom razminiranju

ZAGREB, 1. lipnja 2005. (Hina) - Sindikati zaposlenih na razminiranjuponovno su danas zatražili hitno usvajanje Zakona o humanitarnomrazminiranju, inače će kroz desetak dana organizirati novi prosvjed naMarkovu trgu.
ZAGREB, 1. lipnja 2005. (Hina) - Sindikati zaposlenih na razminiranju ponovno su danas zatražili hitno usvajanje Zakona o humanitarnom razminiranju, inače će kroz desetak dana organizirati novi prosvjed na Markovu trgu.

Zakon o humanitarnom razminiranju još uvijek nije bio na sjednici Vlade, niti je upućen u Sabor na usvajanje po hitnoj proceduri, iako je to još prošlog mjeseca obećao potpredsjednik Vlade Damir Polančec, upozorili su predstavnici dvaju sindikata pirotehničara.

Nakon prosvjeda pirotehničara u travnju, na sastancima s Polančecom dogovoreno je da će prijedlog zakona biti upućen u Sabor u roku 15 dana.

Prijedlog je, međutim, zapeo na Vladinoj koordinaciji jer se protivi Ministarstvo financija koje smatra da su pirotehničarima osigurana prevelika prava, rekao je novinarima Dražen Kiš iz Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja.

Radi se o 1,6 milijuna kuna godišnje predviđenih za prava stradalih pirotehničara, dok bi ukupan zakon državu godišnje stajao 16 milijuna kuna.

S obzirom da se u razminiranju godišnje "vrti" blizu 300 milijuna kuna, država može izdvojiti tih 16 milijuna, smatra Kiš te ističe da pirotehničari ne traže prava iz novog Zakona o braniteljima, već vraćanje razine zaštite iz 1996., prije nego je u razminiranje uvedeno tržišno natjecanje.

Novim zakonom riješio bi se i problem državne tvrtke za razminiranje AKD Mungos, koja je u stečaju i s viškom zaposlenih, jer bi četrdesetak pirotehničara moglo odmah u mirovinu, napomenuo je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak.

Po sadašnjem zakonu, mnogi pirotehničari primaju mirovine od 1.500 kuna, a jedan koji je u minskom polju ostao bez obje noge mora preživjeti s 1.200 kuna mjesečno, kaže Mučnjak.

Sindikalni zahtjev za novim zakonom podupire i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja Boris Katić koji upozorava da još uvijek nije regulirano zanimanje pirotehničara, pa se na burzi rada vode pod "šumske radnike".

Osim toga, poručuje Katić, treba razmisliti o promjeni porezne politike, jer je Hrvatska jedina država na svijetu u kojoj se plaća PDV na humanitarno razminiranje.

Godišnje od države ne dobivamo 220 milijuna kuna, kako se službeno iskazuje, nego 150 milijuna kuna, kaže Katić te dodaje da će se ove godine uz donacije i razne vrste pomoći za razminiranje prikupiti najviše 300 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙