FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael traži da se Hezbolah razoruža nakon pobjede na izborima

JERUZALEM, 6. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Izrael je pozvao uponedjeljak Hezbolah da se razoruža nakon što je ta libanonskagerilska skupina premoćno pobijedila na izborima u južnom Libanonu.
JERUZALEM, 6. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Izrael je pozvao u ponedjeljak Hezbolah da se razoruža nakon što je ta libanonska gerilska skupina premoćno pobijedila na izborima u južnom Libanonu.

Govoreći nakon pobjede Hezbolaha i šijitskog pokreta Amala na izborima, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Mark Regev je rekao: "Hezbolah je nažalost teško naoružana teroristička organizacija".

"Rješavanje libanonskih problema počet će s potpunom provedbom Rezolucije 1559 Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na razoružavanje Hezbolaha", dodao je.

Pokreti Hezbolah i Amal osvojili su svih 23 mjesta u parlamentu u južnom Libanonu, potvrdivši svoju dominaciju među šijitskim muslimanima.

Izvori u libanonskom ministarstvu unutarnjih poslova izjavili su da je odaziv birača bio 45 posto.

Vjeruje se da je koalicija "Otpor, oslobođenje i razvoj" u kojoj surađuju Hezbolah i Amal uvjerljivo pobijedila u južnom Libanonu zbog najave nastavka oružanog otpora Izraelu.

Većina u južnom Libanonu smatra da je glasovanje za Hezbolah, koji je na američkom popisu terorističkih organizacija, u stvari glasovanje za to da ta gerilska skupina zadrži svoje oružje kao obranu protiv Izraela, koji je držao pod okupacijom južni Libanon 22 godine, do 2000.

Hezbolah je izjavio da će se boriti do smrti protiv bilo kakvih pokušaja da mu se silom oduzme oružje.

Također je priopćio da je voljan razgovarati s drugim Libanoncima o svojoj sudbini, ali da će zadržati oružje sve dok Izrael prijeti Libanonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙