FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završilo hodočašće u Izrael u organizaciji Hrvatsko-izraelskog društva

ZAGREB, 21. svibnja 2005. (Hina) - U organizaciji Hrvatsko-izraelskogdruštva (HID), skupina od 53 hodočasnika, pripadnika javnoga,kulturnoga i znanstvenog života, vratila se s 8. hodočašća u Izraelu,koje je bilo posvećeno uspomeni na pokojnog papu Ivana Pavla II. i 10.obljetnici djelovanja Hrvatsko-izraelskog društva, izvijestili sudanas iz HID-a.
ZAGREB, 21. svibnja 2005. (Hina) - U organizaciji Hrvatsko-izraelskog društva (HID), skupina od 53 hodočasnika, pripadnika javnoga, kulturnoga i znanstvenog života, vratila se s 8. hodočašća u Izraelu, koje je bilo posvećeno uspomeni na pokojnog papu Ivana Pavla II. i 10. obljetnici djelovanja Hrvatsko-izraelskog društva, izvijestili su danas iz HID-a.

Hodočasnici su na putovanju koje je trajalo od 12. do 20. svibnja, posjetili značajna mjesta vezana uz Stari i Novi zavjet i druge zanimljivosti.

Također održana je zajednička monoteistička molitva za Židove, kršćane i muslimane.

U središtu Galileje, Tiberijasu, bio je međureligijski susret glavnog rabina Tiberijasa Rafaele Kohena, direktora Međureligijskog i interkulturalnog centra u Sarajevu fra Marka Oršolića i predsjednika Hrvatsko-izraelskog društva Mihaela Montilija s hodočasnicima.

Sa zadovoljstvom je istaknuto da se u Hrvatskoj ne bilježi porast antisemitizma i da se intenzivira hrvatsko-izraelska suradnja na raznim područjima, ističe se u priopćenju HID-a.

Naglašeno je da Židovska zajednica u Zagrebu ima bogatu i raznovrsnu aktivnost na području obrazovanja, kulture i bogoslužja.

Također je rečeno kako se posljednjih godina poveća broja izraelskih turista koji posjećuju Hrvatsku, te kako se planira da ih ove godine bude 150.000.

U priopćenju HID-a ističe se i kako je u četvrtak, 19. svibnja, veleposlanik Republike Hrvatske u Izraelu Ivan Del Vecchio priredio u svojoj rezidenciji u Herzliji prijam za hodočasnike, na kojem su bili, uz ostale, i članovi Izvršnog odbora Lige prijateljstva Izrael-Hrvatska Jack Padwa i istaknuti poslovni čovjek Gereon Peres.

Hrvatski veleposlanik u Izraelu Ivan Del Vecchio istakao je pozitivan trend bilateralnih odnosa, ocjenivši da su oni posebno poboljšali nakon posjeta hrvatskog izaslanstva Izraelu, predvođenog predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem 2001. godine.

Istaknuo je i posebnu važnost koju ima skori posjet predsjednika Vlade dr. Ive Sandera.

Tom prilikom očekuje se definiranje konkretnih projekata na području visoke tehnologije, posebno hi-techa i poljoprivrede, naročito u mljekarstvu, budući da Izrael postiže najveću količinu mlijeka po kravi na svijetu.

Pozdravljajući hodočasnike hrvatski veleposlanik također je rekao kako je Hrvatsko-izraelsko društvo tijekom 10 godina uspješnog djelovanja pridonijelo pozitivnoj percepciji Hrvatske u Izraelu.

O tome govori i brojka od više od tisuću hodočasnika u dosadašnjih osam hodočašća HID-a, a pozitivna je i činjenica da je ovo hodočašće bilo posvećeno uspomeni na promotora međureligijske suradnje u svijetu, velikog papu Ivana Pavla II., istaknuto je na prijamu.

Posebna pažnja posvećena je obnovi sinagoge i kulturnog centra u Praškoj ulici u Zagrebu. Prisutni predstavnici Lige prijateljstva Izrael-Hrvatska te hrvatski veleposlanik Del Vecchio istakli su spremnost za pokretanje aktivnosti na prikupljanju novčanih sredstava u Izraelu za provedbu tog projekta.

Najavljeno je i da će uskoro Hrvatsku posjetiti brojno izaslanstvo iz Izraela, u kojem će biti poduzetnici i osobe iz javnog i kulturnog života, a koju će predvoditi predsjednik Lige prijateljstva Izrael-Hrvatska i počasni konzul Republike Hrvatske u Izraelu Samuel Schlesinger.

To će izaslanstvo razmotriti mogućnosti konkretne suradnje na raznim područjima.

Unapređenju suradnje s Izraelom pridonijet će i skoro otvaranje veleposlanstva Izraela u Zagrebu, ističe se u priopćenju HID-a, koje je potpisao predsjednik Društva Mihael Montiljo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙