FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush obećao 50 milijuna dolara pomoći Palestincima (dulja)

WASHINGTON, 26. svibnja 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush u četvrtak je obećao 50 milijuna dolara izravne pomoćipalestinskim vlastima i pozvao Izrael i Palestince da se pridržavajuobveza iz mirovnog sporazuma koji bi trebao voditi uspostavidemokratske palestinske države.
WASHINGTON, 26. svibnja 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je obećao 50 milijuna dolara izravne pomoći palestinskim vlastima i pozvao Izrael i Palestince da se pridržavaju obveza iz mirovnog sporazuma koji bi trebao voditi uspostavi demokratske palestinske države.

Pomoć Sjedinjenih Država od 50 milijuna dolara treba se iskoristiti kako bi povlačenje Izraela iz pojasa Gaze bilo "uspjeh", rekao je Bush na zajedničkoj konferenciji za novinare s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Bijeloj kući.

Ta sredstva trebaju biti upotrijebljena za stanogradnju i infrastrukturne projekte kako bi poboljšalo uvjete života Palestinaca u Gazi, rekao je Bush.

Bush je pohvalio Abasa za mjere koje je poduzeo u izgradnji palestinske demokracije i pozvao ga da nastavi reformu institucija vlasti.

"Započeli ste novo teško putovanje koje svaki dan traži hrabrost i vodstvo. To putovanje poduzet ćemo zajedno", rekao je Bush Abasu, čiji je posjet Bijeloj kući prvi posjet jednog palestinskog čelnika od prekida bliskoistočnih mirovnih pregovora 2000.

Abas je ponovio "snažnu predanost" mirovnom procesu između Izraela Palestinaca poznatom kao "smjernice".

Bush je također rekao kako će poslati američku državnu tajnicu Condoleezzu Rice u Jeruzalem i u Ramallah prije povlačenja Izraela iz pojasa Gaze predviđenog za ovo ljeto.

Abas je kazao da su palestinske vlasti spremne koordinirati s Izraelom povlačenje iz pojasa Gaze i dijelova Zapadne obale i da se nakon toga odmah mora preći na pregovore o konačnom statusu kako bi se ostvarila vizija o dvije države Izraela i Palestine koje postoje jedna kraj druge predviđena mirovnim smjernicama.

"Vrijeme postaje naš najveći neprijatelj. Moramo okončati ovaj sukob prije nego bude prekasno", upozorio je on.

Bush je naglasio da i Palestinci i Izrael moraju ispoštovati obveze predviđene mirovnim planom.

Izrael mora nastaviti poduzimati mjere prema miru i "ne bi trebao poduzimati aktivnosti koje proturječe obvezama iz smjernica ili prejudiciraju pregovore o konačnom statusu glede Gaze, Zapadne obale i Jeruzalema", rekao je on.

Bush je upozorio da shodno tomu Izrael mora ukloniti nelegalna židovska naselja i zaustaviti širenje naselja.

Rekao je da zid koji Izrael podiže mora biti sigurnosna, a ne politička barijera, te da njegov smjer treba uzeti u obzir posljedice koje ima na Palestince koji nisu angažirani u terorističkim aktivnostima.

"Dok napredujemo prema sigurnosti i u skladu sa smjernicama, izraelske snage se trebaju povući na njihove položaje od 28. rujna 2000.", rekao je Bush.

Palestinci sa svoje strane moraju okončati nasilje protiv Izraela. "Ne možete imati demokraciju utemeljenu na vladavini prava ako imate naoružane skupine ljudi koji će upotrijebiti svoje oružje da pokušaju postići politički rezultat", rekao je Bush.

Abas je ponovio protivljenje Palestinaca gradnji zida koji Izrael podiže navodeći da je to radi zaštite od terorističkih napada.

"Nema opravdanja za zid koji je nelegitiman kao i naselja", rekao je on.

Abas je naglasio kako ostaje predan izgradnji palestinske demokracije.

Ali, kazao je on, "demokracija je kao novčić, na jednoj strani je demokracija, a na drugoj sloboda". "Sada nam nedostaje sloboda", naglasio je Abas.

Upitan o nazočnosti kandidata radikalne islamističke skupine Hamas na palestinskim izborima 17. srpnja, Bush je rekao kako SAD i dalje smatra tu skupinu "terorističkom".

On je, ipak, ocijenio kako će palestinski birači odbaciti skupine koje rabe nasilje kao političko oruđe.

Bush je kazao da sporazum o konačnom statusu moraju postići Izrael i Palestinci, a da svaka izmjena crta primirja iz 1949. mora biti uzajamno dogovorena između dvije strane.

On je također ukazao da rješenje mora osigurati doticaj između Zapadne obale i Gaze jer palestinska država s razbacanim teritorijem ne bi mogla uspješno postojati.

Glede konačnog rješenja Abas je rekao da Palestinci govore o "palestinskoj državi u okviru granica iz 1967.". "To znači da se te granice, prema našem mišljenju, trebaju vratiti palestinskom narodu", rekao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙