FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze u očekivanju američkog podatka o zaposlenosti

LONDON/FRANKFURT, 3. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Uoči objaveameričkog pokazatelja o zaposlenosti cijene europskih dionica u petaksu stagnirale, zadržavši se oko najviše razine u zadnje tri godine.
LONDON/FRANKFURT, 3. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Uoči objave američkog pokazatelja o zaposlenosti cijene europskih dionica u petak su stagnirale, zadržavši se oko najviše razine u zadnje tri godine.

Londonski Ftse indeks gotovo se i nije mijenjao, dosegnuvši do podneva 5.000 bodova. Frankfurtski DAX blago je ojačao, nekih 0,1 posto, na 4.536 bodova.

Europske dionice poduprte su solidnim korporativnim zaradama i uzletom tečaja dolara u odnosu na euro.

"Europska tržišta dobivaju podršku od pada eura što će očito imati neke pozitivne implikacije za korporativne zarade i izvozno orijentirane kompanije", rekao je Paul Niven, čelnik istraživanja pri F&C Asset Managementu.

Tečaj eura trenutno se stabilizirao nakon velikih oscilacija ovoga tjedna nakon što su Francuzi i Nizozemci odbili prijedlog EU ustava.

Stratezi Goldman Sachsa povećali su svoja očekivanja o rastu korporativnih zarada u Europi ove godine s ranijih 4,0 na 7,2 posto, nakon što su ekonomisti snizili svoje procjene za tečaj eura u odnosu na dolar s 1,4 na 1,3 dolara.

"U okruženju usporenoga rasta i globalno rastućih kamatnih stopa, adekvatno je imati malkice opreznije uložen portfelj", rekao je Niven, koji preferira velike kompanije u odnosu na male i srednje.

Najbolju izvedbu imao je tehnološki sektor, potaknut dobrim procjenama prodaje Intela. Dionica njemačkog Infineona ojačala je 1,6 posto, a švedskog Ericssona 1,3 posto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao je 0,2 posto, na 11.300 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙