FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održan europa forum u organizaciji HVB Splitske banke

ZAGREB, 12. svibnja 2005. (Hina) - Održan europa forum u organizacijiHVB Splitske banke
ZAGREB, 12. svibnja 2005. (Hina) - Održan europa forum u organizaciji HVB Splitske banke

HINA - Financijski servis

Europa Forum u organizaciji HVB Splitske banke, čija je tema razvoj Hrvatske te promjene i mogućnosti koje joj predstoje na putu u EU, održan je u četvrtak u Zagrebu u prisutnosti hrvatskih poslovnih ljudi, predstavnika tvrtki te dužnosnika hrvatske Vlade i Europske komisije.

Raspravu na temu "Hrvatska u EU - moguće koristi za obje strane" vodile su Mirna Marović, pomoćnica ministrice vanjskih poslova i europskih integracija te Maria Asenius, članica ureda Europske komisije za proširenje zadužena za Hrvatsku.

Navodeći neke od većih prednosti koje će Hrvatska imati od članstva u EU, Marović je spomenula stabilnu ekonomiju, liberalizaciju usluga, slobodniji pristup tržištima, povećanje tržišne kvalitete, izbora i standarda proizvoda, poticanje razvoja infrastruktura, te povećanje gospodarskog rasta - što su dokazale sve nove članice nakon samo godinu dana članstva u Uniji - te stabilnije demokratsko društvo koje će biti privlačnije za strana ulaganja.

Marović je istaknula i kako će Hrvatska, koja je mala država, dobiti novi izvor financiranja, a građanima će se poboljšati kvaliteta života i dobit će šire mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja.

Naglasivši da je članstvo u EU najvažniji cilj za Hrvatsku, dodala je da se ne smije pritom zanemariti i važnost samog procesa približavanja koji donosi jačanje svih struktura države i društva te gospodarstva kroz prilagođavanje europskim standardima.

Maria Asenius je kazala kako će Hrvatska unatoč tome što je mala država ulaskom u EU imati utjecaj u procesu odlučivanja, a potvrdila je i važnost Hrvatske kao stabilizirajućeg čimbenika na ovom dijelu Europe.

Osvrćući se na prepreke koje Zagrebu još predstoje u procesu približavanja Uniji, Asenius je istaknula da najviše problema Hrvatska ima s nekim političkim kriterijima (povratak izbjeglica, manjinska prava, povratak imovine), zatim na području sudstva, ali i na području zaštite okoliša.

No, imam dojam da je Hrvatska dobro pripremljena, rekla je na kraju Asenius.

Na Europa Forumu je predstavljena i poslovna nagrada HVB Splitske banke koja će biti namjenjena malim i srednjim poduzetnicima iz Hrvatske koji su poslovno povezani s najmanje još jednom zemljom srednje i istočne Europe. Nagrada, kojom HVB Splitska banka podupire inovativan početak poslovanja i prekogranične suradnje te na taj način pridonosi razvoju međunarodnog gospodarstva u srednjoj i istočnoj Europi, bit će uručena krajem ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙