FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica oko najviših razina u zadnje tri godine

LONDON/FRANKFURT, 2. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u četvrtak su se zadržale oko najviših razina u protekle trigodine, nakon jučerašnjeg skoka u prosjeku za jedan posto.
LONDON/FRANKFURT, 2. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u četvrtak su se zadržale oko najviših razina u protekle tri godine, nakon jučerašnjeg skoka u prosjeku za jedan posto.

Do podneva je tako londonski Ftse indeks oslabio skromnih 0,09 posto, na 5.006 bodova. Frankfurtski DAX gotovo se i nije mijenjao, ostavši na 4.527 bodova.

Ponajviše su bile ojačale dionice izvoznih kompanija, potaknute padom tečaja eura na najnižu razinu prema dolaru u zadnjih osam mjeseci nakon što su Francuzi i Nizozemci odbili prijedlog europskog ustava. Dionice automobilskih kompanija dobile su od 1,0 do 1,7 posto na vrijednosti.

Značajnije su porasle i cijene dionica proizvođača luksuzne robe, poput Richemonta, Cartiera i Lancela, nakon što im je UBS podigao investicijski rejting.

"Naše procjene su povećane", kratko je izjavila analitičarka JP Morgana Melanie Floquet.

Dionica najveće svjetske prehrambene kompanije Nestle poskočila je jedan posto, budući da je Morgan Stanley podigao svoju prognozu zarade po njezinoj dionici.

Skok cijena nafte iznad 54 dolara, na najvišu razinu u proteklih pet tjedana, pomogao je i jačanju cijena dionica naftnih kompanija. Tako je dionica BP-a poskupjela 0,5 posto, a talijanskog ENI-ja 0,8 posto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je oslabio 0,4 posto, na 11.280 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙