FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pariško tržište dionica negativno reagiralo na rezultate referenduma

PARIZ, 30. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Trgovina dionica na europskimburzama u ponedjeljak bila je slaba budući da zbog praznika ne radebritansko i američko tržište, a po gubicima ističe se Pariško tržištepod pritiskom zbog francuskog odbijanja europskog ustava.
PARIZ, 30. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Trgovina dionica na europskim burzama u ponedjeljak bila je slaba budući da zbog praznika ne rade britansko i američko tržište, a po gubicima ističe se Pariško tržište pod pritiskom zbog francuskog odbijanja europskog ustava.

Pariški CAC indeks oslabio je tijekom jutra 0,8 posto, na 4.100 bodova. Istodobno, frankfurtski DAX dobio je na vrijednosti nekih 0,4 posto, dosegnuvši 4.462 boda.

Ispitivanja javnog mnijenja uoči francuskog referenduma o EU ustavu, koja su tjednima ukazivala na njegovo odbacivanje, omogućila su financijskim tržištima da u cijene dionica uračunaju implikacije takvog ishoda. No, visokih 55 posto glasača koji su kazali 'ne' u nedjelju uznemirilo je ulagače u francusku imovinu, jer većina sada očekuje promjene u tamošnjoj vladi i paralizu u odlučivanju o ekonomskoj politici te zemlje.

Francuski premijer Jean-Pierre Raffarin, čiji je posao u pitanju, kazao je da očekuje političke rasplete u zemlju u ponedjeljak ili utorak.

"Mnogo je neizvjesnosti jutros oko toga što će se događati, ponajprije u Francuskoj", kazala je Michala Marcussem pri SG Asset Managementu. "Najveći rizik u kratkome roku predstavlja fiskalna politika čijim će mjerama vlada uskakati kako bi udobrovoljila biračko tijelo uoči sljedećih izbora".

Inače, na tržištima dionica diljem Europe obujam trgovanja je slab zbog praznika u Britaniji i SAD-u. Od važnijih korporativnih vijesti ističe se potvrda pregovora o spajanju njemačke HVB i talijanske UniCredito banke, što je podiglo cijene njihovih dionica

Nasuprot lošem raspoloženju u Europi, na Tokijskoj burzi Nikkei indeks dosegnuo je najvišu razinu u zadnjih šest tjedana od 11.266 bodova, ojačavši 0,7 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙