FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Terzić traži pomoć od Adshdowna i izvanredne izbore

SARAJEVO,3. lipnja(Hina) - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne iHercegovine Adnan Terzić pozvao je u petak Visokog predstavnika za BiHPaddyja Ashdowna da riješi problem imenovanja direktora državneAgencije za istrage i zaštitu (SIPA), založivši se istodobno zaraspisivanje izvanrednih izbora u zemlji.
SARAJEVO,3. lipnja(Hina) - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić pozvao je u petak Visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna da riješi problem imenovanja direktora državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), založivši se istodobno za raspisivanje izvanrednih izbora u zemlji.

Terzić je novinarima u Sarajevu kazao kako njegova vlada nije u stanju postići dogovor oko imenovanja direktora SIPA-e, koja predstavlja najvažniju policijsku agenciju u zemlji te da je ta činjenica rezultat opstrukcija koje dolaze iz Republike Srpske.

Srpski ministri već tjednima inzistiraju da se za direktora SIPA-e ponovo postavi njihov 'kadar', Sredoje Nović. dok hrvatski ministri inzistiraju da to bude Dragan Lukač.

Terzić je kazao kako je jedini izlaz iz ovakve situacije da Ashdown "završi posao kojega je započelo Vijeće ministara".

Poteškoće oko imenovanja direktora SIPA-e, po Terzićevim rječima, samo su jedan od pokazatelja poteškoća u kojoj se cijela zemlja nalazi, a posebice zastoja u provedi reforme policije.

Bosanskohercegovački premijer pri tom je izbjegao uporabiti izraz "kriza" za stanje u državi.

"Ako želimo prekinuti prazni hod koji očevidno postoji, mislim da je pravi izlaz zakazati nove izbore", izjavio je Terzić dodavši kako misli da bi se oni mogli organizirati oko Nove godine.

On je potvrdio kako je ministar transporta i komunikacija u njegovoj vladi Branko Dokić i formalno podnio ostavku zbog optužnice za zloporabu službenog položaja što ju je protiv njega podigao sud u Banjoj Luci.

Dužnosti bi uskoro trebala biti razriješena i zamjenica ministra vanjskih poslova Lidija Topić, koja preuzima dužnost veleposlanika BiH pri sjedištu EU u Bruxellesu.

Mogućnost dodatnih ostavki poput one ministra vanjske trgovine Dragana Doke, koji je pod pritiskom poljoprivrednika, Terzić je nazvao špekulacijama.

Prijedlog o raspisivanju izvanrednih izbora Terzić je prvi put iznio u četvrtak tijekom susreta s novinarima u Brčkom.

Terzićev stranački šef Sulejman Tihić tome se, međutim, odmah usprotivio ustvrdivši kako novi izbori ne bi donijeli nikakve bitnije promjene u sadašnjim odnosima između političkih stranaka u zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙