FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bojnik Zvonimir Majer vratio se iz mirovne misije UN-a na Haitiju

ZAGREB, 2. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatski časnik bojnik Zvonimir Majervratio se danas s dužnosti vojnog promatrača iz mirovne misije UN-a(MINUSTAH) s Haitija gdje je boravio od 21. svibnja prošle godine iobavljao dužnost vojnog psihologa, doznaje se u Ministarstvu obrane.
ZAGREB, 2. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatski časnik bojnik Zvonimir Majer vratio se danas s dužnosti vojnog promatrača iz mirovne misije UN-a (MINUSTAH) s Haitija gdje je boravio od 21. svibnja prošle godine i obavljao dužnost vojnog psihologa, doznaje se u Ministarstvu obrane.

Haiti je bilo područje djelovanja mirovne misije UN-a (UNMIH) nakon svrgavanja diktatora Baby Doc Duvaliera početkom 1990.-ih, no misija nije uspjela ostvariti svoje ciljeve i zahvatiti sve segmente društva, niti uspostaviti institucije civilnog društva.

Zbog alarmantnog stanja na području sigurnosti i zaštite ljudskih prava na Haitiju, Vijeće sigurnosti UN-a je u veljači prošle godine donijelo Rezoluciju br. 1529. kojom je odobrena tromjesečna misija Međunarodnih prijelaznih snaga (MIF).

Vojne snage u ukupnom broju od tri tisuće vojnika bile su upućene iz Brazila, Čilea, Francuske, Kanade i SAD-a, kako bi se stabilizirala situacija u zemlji, a u cilju tih napora angažirale su se i snage Organizacije Američkih Država (OAS-Organisation of American States).

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u travnju 2004. Rezoluciju br. 1542 kojom se počevši od 1. lipnja 2004. uspostavlja UN-ova stabilizacijska misija na Haitiju (MINUSTAH) na inicijalno razdoblje od šest mjeseci.

Mandat misije produžen je Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a br. 1576 od 29. studenoga 2004. do 1. lipnja ove godine s namjerom ponovnog produžetka trajanja misije.

Republika Hrvatska u misiji MINUSTAH sudjeluje od 2004. s jednim časnikom psihologom i upravo je bojnik Zvonimir Majer i otvorio to sudjelovanje naše zemlje u spomenutoj misiji, istaknula je vježbenica u Službi za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva obrane Ivana Filipović.

Napomenula je i kako je bojnika Majera u zagrebačkoj zračnoj luci dočekala obitelj iz Slavonije, a sam Majer izrazio je zadovoljstvo svojim boravkom u misiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙