FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pukovnik Tomislav Filjak otputovao u mirovnu misiju UN-a na Haiti

ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski časnik pukovnik TomislavFiljak otputovao je danas na dužnost vojnog promatrača u mirovnumisiju UN-a (MINUSTAH) na Haiti na redovitu zamjenu na razdoblje odšest mjeseci što je i njegova prva misija, priopćeno je izMinistarstva obrane.
ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski časnik pukovnik Tomislav Filjak otputovao je danas na dužnost vojnog promatrača u mirovnu misiju UN-a (MINUSTAH) na Haiti na redovitu zamjenu na razdoblje od šest mjeseci što je i njegova prva misija, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Haiti je bilo područje djelovanja mirovne misije UN-a (UNMIH) nakon svrgavanja diktatora Baby Doc Duvaliera početkom 1990-ih, no misija nije uspjela ostvariti svoje ciljeve i zahvatiti sve segmente društva, niti uspostaviti institucije civilnog društva.

Zbog alarmantnog stanja na području sigurnosti i zaštite ljudskih prava na Haitiju, Vijeće sigurnosti UN-a je u veljači prošle godine donijelo Rezoluciju br. 1529 kojom je odobrena tromjesečna misija Međunarodnih prijelaznih snaga (MIF), stoji u priopćenju.

Vojne snage u ukupnom broju od 3000 vojnika bile su upućene iz Brazila, Čilea, Francuske, Kanade i SAD-a, kako bi se stabilizirala situacija u zemlji, a u cilju tih napora angažirale su se i snage Organizacije Američkih Država (OAS-Organization of American States).

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u travnju 2004. Rezoluciju br. 1542 kojom se počevši od 1. lipnja 2004. uspostavlja UN-ova stabilizacijska misija na Haitiju (MINUSTAH) na inicijalno razdoblje od šest mjeseci.

Mandat misije produžen je Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a br. 1576 od 29. studenoga 2004. do 1. lipnja ove godine s namjerom ponovnog produžetka trajanja misije.

Republika Hrvatska u misiji MINUSTAH sudjeluje od 2004. s jednim časnikom psihologom, napominje se u priopćenju.

Tomislav Filjak rođen je 2. prosinca 1962. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a završio je i časničku školu. Godine 1997. sudjelovao je na polugodišnjoj izobrazbi u European Center for Security Studies Georg C. Marshall.

U Ministarstvu obrane obavlja dužnost voditelja odsjeka za vojnu psihologiju pri Upravi za ljudske resurse Ministarstva obrane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙