FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izraelci i Palestinci koordiniraju povlačenje

JERUZALEM, 24. svibnja 2005. (AFP) - Izraelski i Palestinci dužnosniciu ponedjeljak su poduzeli dodatne korake za koordinaciju planiranogizraelskog povlačenje s pojasa Gaze, priopćilo je izraelskoministarstvo obrane.
JERUZALEM, 24. svibnja 2005. (AFP) - Izraelski i Palestinci dužnosnici u ponedjeljak su poduzeli dodatne korake za koordinaciju planiranog izraelskog povlačenje s pojasa Gaze, priopćilo je izraelsko ministarstvo obrane.

Sporazum postignut između izraelskog ministra obrane Shaula Mofaza i palestinskog ministra unutarnjih poslova Nassera Yussefa prvi je konkretni korak dviju strana da se koordinira izraelsko planirano povlačenje s okupiranih teritorija u kolovozu.

No Palestinci tvrde da je ostvaren ograničeni napredak jer Izraelci odgađaju daljnju predaju naselja na Zapadnoj obali i ne žele osloboditi više palestinskih zarobljenika iz svojih zatvora.

U razgovorima održanima u Tel Avivu, Mofaz i Yussef su se usuglasili da će predstaviti detaljan plan o ponašanju palestinskih snaga sigurnosti tijekom izraelskog povlačenja, dodaje ministarstvo.

Mofaz je izjavio kako bi obje strane trebale biti zainteresirane za koordiniranje izraelskog povlačenja, ali da će "povlačenje biti izvedeno bilo kako, uz ili bez sudjelovanja Palestinaca", ali potpuno mirno, dodaje se u priopćenju.

Yussufov glasnogovornik je rekao da su Palestinci pristali ponovno se sastati s Izraelcima idući tjedan, ali nije htio otkriti više pojedinosti o sastanku u ponedjeljak jer Izrael nije pokazao dobru volju.

"Ozračje sastanka je bilo negativno. Izraelci nisu pokazali fleksibilnost i nisu pristali na povlačenje snaga iz još dva grada na Zapadnoj obali te na oslobađanje još 400 palestinskih zarobljenika kao što su obećali u veljači na summitu u Egiptu", rekao je Yussufov glasnogovornik.

Izrael je predao u ožujku Palestincima dva grada - Tulkaram i Jerihon - i oslobodio 500 palestinskih zarobljenika u veljači. No, nakon toga je počeo odugovlačiti s povlačenjem iz još dva grada, tvrdeći da se Palestinci ne razoružavanju kako je predviđeno mirovnim planom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙