FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švedska zatvara drugi reaktor u nuklearnoj centrali Barsebaeck

STOCKHOLM, 31. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Švedska koja je počelanapuštati uporabu nuklearne energije trebala bi u utorak u ponoćzatvoriti drugi reaktor u centrali u Barsebaecku (na jugozapaduzemlje), pošto je prvi zaustavila 1999.
STOCKHOLM, 31. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Švedska koja je počela napuštati uporabu nuklearne energije trebala bi u utorak u ponoć zatvoriti drugi reaktor u centrali u Barsebaecku (na jugozapadu zemlje), pošto je prvi zaustavila 1999.

Nuklearna energija čini gotovo polovicu švedske proizvodnje električne energije. Reaktor Barsebaeck 2 daje 3,75 posto električne proizvodnje u zemlji.

Švedska sada ima samo 10 reaktora u tri centrale.

Švedska je odluku o napuštanju nuklearne energije donijela 1980. na konzultativnom narodnom referendumu.

U vrijeme održavanja referenduma švedsko povlačenje iz nuklearne energije bilo je predviđeno za 2010. G. 1997. od tog se roka odustalo jer su vlasti shvatile da su zamjenski izvori energije u zemlji nedostatni.

Dvadeset pet godina nakon referenduma švedska je javnost promijenila mišljenje i masovno podupire primjenu nuklearne energije, dok se neke skupine u zemlji čak zauzimaju za gradnju novih centrala, kako navode istraživanja.

Sklonost javnosti tumači se djelomice činjenicom da, osam godina nakon deregulacije tržišta električne energije u Švedskoj, potrošači plaćaju u prosjeku 50 posto veću cijenu za kilovatsat i pitaju se kako će se zatvaranje centrala odraziti na njihov račun za struju.

Prema mišljenju stručnjaka, švedska nuklearna energija trebala bi 2010. činiti tek 44 posto proizvodnje struje i 31 posto potrošnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙