FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švedska: otvoren muzej posvećen ukiseljenim haringama

STOCKHOLM, 18. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Baltičke ukiseljene haringe,švedski specijalitet poznat po specifičnom (ne baš ugodnom) mirisu,dobit će muzej na sjeveru Švedske i to zahvaljujući europskimfondovima.
STOCKHOLM, 18. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Baltičke ukiseljene haringe, švedski specijalitet poznat po specifičnom (ne baš ugodnom) mirisu, dobit će muzej na sjeveru Švedske i to zahvaljujući europskim fondovima.

Muzej će biti otvoren 4. srpnja u Skeppsmalenu, a posjetiteljima će ponuditi povijesni, kulturološki i kulinarski prikaz toga specijaliteta, kao i degustaciju za neustrašive.

Ukiseljena haringa, specijalitet sa sjevera Švedske, potječe iz vremena kad su se haringe konzervirale u rasolu. Ulovljene potkraj proljeća, ribe se stavljaju u bačve u solnu otopinu, nakon nekoliko dana izlažu se suncu na nekoliko mjeseci zbog fermentacije, a zatim se konzerviraju za prodaju. Tradicionalno se jedu potkraj kolovoza, a posebno su poznate po neugodnom mirisu koji se širi nakon otvaranja konzerve.

Tek manjina Šveđana priznaje da doista luduje za tim specijalitetom koji se obično jede s kuhanim mladim krumpirom i zalijeva pivom.

Prema švedskoj agenciji TT, Švedska je za izgradnju muzeja dobila potporu Europske unije u iznosu od 1,08 milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙